Kungens vänner – Anders Lettström

Anders Lettström ville enligt författarna till boken Carl XVI Gustaf – Den motvillige monarken, till en början bli arkitekt och därmed gå i sin fars, Gustaf Lettström, fotspår. Så blev det inte. Han växte upp på kulturminnesmärkta kungsgården Sköldnora i Upplands-Väsby. Han mamma var vän med mamman till skådespelerskan Pia Degermark och till Peter Degermark, en annan av kungens vänner.

Tillammans med Anders ”Aje” Philipsson, arvtagare till Mercedes-miljoner från föräldrarna Gunnar och Märtha Phlipsson och Carl-Adam ”Noppe” Lewenhaupt utgör han den centrala delen av kungens umgänge och vänner.  Festprissarna kan man också kalla dem om man vill då de gjort sig kända för att festa och ha partyn på ett sätt som varit exceptionellt i den svenska överklassen. Carl Adam Lewenhaupt är son till Gösta Lewenhaupt (1912-96) som i många år var chef för svenska IBM och innehavare av Geddeholms fidekommiss.

Gänget är och var  centralfigurer i en rad privata klubbar och föreningar som bildades efter att kungen (då kronprins) gått ur Sigtuna Humanistiska Läroverk. De gick under namn som Krocketklubben (Royal Swedish Lawn Croquet Club), Punchklubben (Then Swenske Punschklubben) Sörmlanda Vänner osv. Medlemskap i dessa klubbar var och är åtråvärt och i Krocketklubben fick det endast finnas 8 medlemmar. Syftet med dem var kort och gott att ordna fester. På många av dess fester var en uppsjö av oliak unga kvinnor inbjudna och det gick mer eller mindre dekadent till, fylleslag och nakenhet, sexorgier och mycket annat. Allt beskrivet av folk som var med, exempelvis krönikören Monica Gunne, och även ibland dokumenterat med foton i kvällspressen. Bland de kvinnor som figurerade på festerna fanns utvikningsbrudar som Christina Lindberg och Lena Skoog. Att kungen umgicks med dem ansågs väl inte riktigt passande.

Krocketklubbens ursprungliga medlemmar var kronprinsen (den blivande kungen Carl VXI Gustafalltså), Carl-Johan Smith, Johan Beckman, Daniel ”Pysse” Bonnier, Hans-Jacob ”Nisse” Bonnier, Peter Degermark, Carl-Gustaf ”Noppe” Ekman och Fredrik Skiöldebrand. Barndoms- och skolkamrater till kungen. Medlemmarna i Punchklubben var Carl-Johan Winberg, Jacob ”Coco” Frisk, Anders Ihre, Klas Källström, Anders Lettström, Carl-Adam ”Noppe” Lewenhaupt, Richard Ohlson, Göran Sachs, Carl-Otto ”Lolo” Sturén, Christer Tegnér, Robert ”Bobby” Zethelius, Anders Ahlberg och Johan Åkerhielm.

Familjen Lettström var gamla vänner med kungens familj och hade umgått lång tid, på alla möjliga sätt, på skidorter, sommarställen, franska rivieran osv.

Andra klubbar som fanns och eventuellt finns är Noppes och Gubbtolvan. Gubbtolvan har 12 medlemmar, två av dem är kungen och Carl-Adam Lewenhaupt. Den senare vill inte avslöja nåt mer om klubben eller om medlemsskapet, men det mest tyder på en klubb med mycket gammaldags och sexistiska intsällningar till kvinnor. De tolv brukar träffas på den privata medlemsklubben Noppes. Noppes kallas ibland för den adliga köttmarknaden. Det är medelålders mycket rika män som umgås med mycket unga kvinnor. Gubbtolvan är ett aktiebolag som hyr lokalen som Noppes ligger i. I styrelsen för Gubbtolvan återfinns Carl-Adam Lewenhaupt, Johan Åkerhielm och advokaten Fredrik Ramberg. Suppleant är Erik Lallerstedt.

I jämförelse med Carl-Adam Lewenhaupt och Anders Philipsson så har Anders Lettström inte varit så känd. Han har så att säga funntis i kretsen mer i skymundan. Men det senaste året är det han som figurerat mest i media av kungens vänner. Detta beror på just den bok jag hänvisat till ett par gåner, Carl XVI Gustaf – Den motvillige monarken. I boken hävdas det nämligen att den tidigare porrklubb- och svartklubbsägaren Mille Markovic har bilder på kungen på fest tillsammans med ung kvinnor, så kallade ”kaffeflickor”. Att det ska finnas sådan bilder, eller en en möjlighet till att sådana bidler ska ha tagits har ihärdigt förnekats av kungen men av boken att döma så är det uppenbart att det skulel kunna finnas. Det finns tillräckligt med vittnesmål och berättlser om festerna och kungens medverkan för att det hela ska vara trovärdigt. Därmed kan det också finnas bilder.

En som uppenbarligen också tror det är Anders Lettström. Förmodligen en del andra av kungens vänner också. Anders Lettström kontaktade nämligen gangstern Milan Sevo och en av dennes närmare vänner och för en period också livvakt, Daniel Webb, för att dessa skulle kontaktat Markovic för att del dementera uppgifterna om bilderna, dels ges möjlighet att köpa bilderna som ska ha tagits på den klubb, Club Power, som drivits av Markovic och där kungen och hans vänner festat ett antal gånger. Det hela avslöjade av Aftonbaldet i december 2010 och finns omnänt i ett tillägg till pocketupplagan av Den motvillige monarken. Än mer ingånde beskrivs det hela i Nuri Kinos bok om Milan Sevo, Den svenske gudfadern. Nuri Kino är själv vän med Mille Markovic sen den tid då Kino drev en restaurang i Rissne, Den Galne Kocken, på vilken Markovic ofta var gäst. Det var på den tiden som Markovic drev Club Power, dvs 1980- och 1990-talet.

Milan Sevo och Daniel Webb spelade in alla samtal med kungens vänner i detta ärende för att de inte i framtiden skulle behöva bära hundhuvudet om allt gick snett. Den första träffen mellan Sevo, webb och kungens vänner ägde rum i Zagreb. Förutom Webb och Sveo så var 5 av kungens vänner där plus en bekant till kungens vänner i Zagreb som också känner Milan Sevo. Talesman för kungens vänner var en advokat. Väl hemkommen till Sverige igen blev Daniel Webb uppringd av en annan av kungens vänner, en man som inte var med i Zagreb. Detta var Anders Lettström och han träffade Webb på den teater där han är styrelseordförande. Han villa att Sevo och webb skulle kontakta Mille Markovic för tt fråga om Markovic kunde tänka sig att släppa det material han eventuellt hade mot ersättning i pengar. Dett var den 9 november 2010. Dagen fetr träffades Markovic och Webb. Den sneare fick se de bilder Markovic hade, festbilder med kungen, hans vänner och unga kvinnor. Nästa dag igen träffade Webb, enligt Kinos bok, Lettström igen och ytterligare 7 av kungens vänner. En överenskommelse gjordes och enligt Webb handlade det om miljonbelopp. En dag senare hörde dock Lettström av sig igen och meddelade att kungens vänner drog sig ur affären.

Därefter erbjöd Anders Lettström en annan affär, med ett legalt kontrakt där Daniel webb skulel få betalt för ett uppdrag att söka upp Markovic. Webb tackade nej till uppdraget då han såg det som ett sätt för kungens vänner att skylla ifrån sig och dälja vad de fösökt göra. Lettström och kompani hade dessutom inet räknat med att Sevo och Webb dokumenterat allt som hänt med inspelningar och en del bilder och trode att en formell uppgörsle med en mindre summa skulle kunna tysta ner hela affären.

Kontakterna har bekräftats av Lettström, även om han tonar ner allvaret, vidden och syftet med det hela. Lettström menar också att han var ensam om kontakterna och att inga andra av kungens vänner varit inblandade.

Lettström är idag verksam i en rad bolag i fastighets- och restaurangbranscherna, exempelvis Reinholds Polska (dotterbolag till svenska Reinholds) och intill nyligen i 2E Group som driver Wallmans Nöjen och Oscarsteatern. Hans fru Christina Lettström är fastighetschef på Wasakronan och var tidigare enligt uppgift ledamot av föräldraföreningens styrelse på överklasskolan Lundsberg. Efter avslöjandena om Lettströms kontakter med Milan Sevo och Daniel Webb har han enligt kungen förlorat vänskapen. Dessutom har har Lettström blivit av med styrelseuppdragen i Oscarsteatern och 2E Group som äger teatern.

Andra källor:
Thomas Sjöberg, Deanne Rauscher och Tove Meyer, Carl XVI Gustaf – den motvillige monarken, pocketupplagan 2011
Nuri Kino, Den svenske gudfadern, 2011

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2011

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om 

Ett svar på “Kungens vänner – Anders Lettström”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.