Facebook – sociala mediedominanten

Facebook är giganten när det gäller social media i Sverige. Deras plattformar eller tjänster, Facebook, Instagram och WhatsApp används sammantaget av de allra flesta svenskar. Totalt använder 74% av alla svenskar Facebook någon gång under ett år medan 53% använder Instagram och 29% WhatsApp.

De intäkter Facebook har kommer i huvudsak från annonsförsäljning och de har tidigare inte redovisats i Sverige då Facebook använt sig av ett upplägg som gått ut på att undvika skatt. Beräkningar som gjorts uppskattar dock Facebooks annonsintäkter under 2016 till lite över 1 miljard svenska kronor:

Enligt Breakits beräkningar nådde bolaget en milstolpe under förra året. Facebook drog då in uppskattningsvis drygt 1 miljard kronor i Sverige.

Det är en siffra som Facebook varken vill bekräfta eller dementera.

Meningen är att företaget i fortsättningen ska redovisa annonsförsäljningen i Sverige.

Förutom medieverksamhet driver Facebook också en serverhall i Sverige, närmare bestämt utanför Luleå.

I Sverige har företaget två dotterbolag, dels Facebook Sweden AB som ägs av Facebook Global Holdings II LLC i USA och dels Facebook Sweden Holdings AB (med dotterbolaget Pinnacle Sweden AB) som ägs av Facebook Ireland Ltd. Serverhallsverksamheten bedrivs i Pinnacle Sweden AB.

Den totala omsättningen är högre än annonsförsäljningen och 2016 var omsättningen exklusive annonsverksamheten 2,5 miljarder SEK i de båda dotterbolagen som sammanlagt har cirka 60 anställda. Det skulle ge Facebook en total omsättning på cirka 3,5 miljarder vilket skulle innebär att företaget är ett av de 5 största privata mediebolagen i Sverige tillsammans med Spotify, Bonnier, Kinneviks-koncernen och Google.

I båda de svenska företagens styrelser sitter Shane Hugh Crehan, Gareth Lambe och Klas  Wennström. Den sistnämnde är advokat och delägare i Mannheimer Swartling.

Internationellt har Facebook 21 000 anställda och omsatte cirka 28 miljarder dollar. Huvudägare är Mark Zuckerberg. Förutom social medier har företaget också verksamhet inom virtual reality.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

2 svar på “Facebook – sociala mediedominanten”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.