Gota Media – södra Sveriges stora mediekoncern

Gota Media är Sveriges tredje största så kallade lokaltidningskoncern sett till upplaga och den fjärde största när det gäller omsättning. Koncernen dominerar tidningsutgivningen i större delen av Småland förutom Jönköpingsområdet, södra Västergötland, Blekinge och Skåne.

1997inledde dåvarande Borås Tidning AB och Sydostpress AB ett samarbete och ett korsvist ägande mellan tidningskoncernerna. I december 2002 togs det formella beslutet att fusionera bolagen vilket skedde under 2003 under det nya namnet Gota Media AB.

Samma år köptes 22,5 procent av Ortstidningar i Väst AB (OTV). Bolaget gav då ut ut endagarstidningarna Mölndals-Posten och Kungälvs-Posten i Göteborgsområdet. Dessutom köptes 16,7 procent av aktierna i Skånsk Tidningsdistribution AB. Bolaget övertog distributionen av Gota Medias tidningar i Småland och Blekinge genom Tidningsbärarna KB. Dessutom skaffades en andel på 9,1% i handelssajten Blocket.

Etablerade 2004, via intressebolaget Ortstidningar i Väst AB, tredagarstidningen Kungsbacka-Posten som året efter också köpte gratistidningen ST Tidningen i Stenungsund. Samma år köptes Sydöstran AB. 2006 avvecklades ägandet i Blocket liksom ägandet i olika lokalradiostationer.  2-dagarstidningen Lokaltidningen Stenungsund startades och utökar utgivningsfrekvensen för Kungälvs-Posten ökades till två dagar i veckan under samma år.

2009 startade OTV en gratistidning i Kungsbacka och 2011 köptes aktiemajoriteten i Skånemedia AB som ger ut Kristianstadsbladet, Ystads Allehanda och Trelleborgs Allehanda samt gratistidningen City Kristianstad, månadsmagasinet Kristianstad Open och veckomagasinet Österlenmagasinet. Samma år köptes också aktiemajoriteten i aktiemajoriteten i Östra Småland AB som ger ut Östran i Kalmar och Nyheterna i Oskarshamn. År 2013 ökades ägarandelen i OTV från 24,5 procent till 45,5 procent.

Idag ger Gota Media ut 13 egna tidningar plus 8 gratistidningar. OTV ger ut 10 tidningar och i vrigt äger koncernen helt eller delvis tryckerier och reklamföretag.

Moderbolaget i koncernen är Gota Media AB som i sin tur ägs av ägs av två stiftelser, Stiftelsen Barometern och Tore G Wärenstams stiftelse. De båda stiftelserna bildades ursprungligen för att säkra tillgången till en fri och obunden press. I styrelsen för Gota Media AB sitter Bennie Ohlsson, Rickard Petri, Jan Öjmertz, Kristina Bürén, Sören Björklund, Bertil Larsson, Katarina Ek, Anneli Ekström och Johanna Rundgren. Koncernen har sammanlagt 700 anställda. Ortstidningar i Väst AB har cirka 60 anställda och i styrelsen sitter Ulf Erik Roger Boström, Sören Björklund, Boine Daniel Gepertz, Johan Martin Hansson och Peder Schumacher.

Koncernens viktigaste tidningar är Borås Tidning, Barometern, Blekinge Läns Tidning, Smålandsposten, Kristianstadsbladet, Trelleborgs Allehanda och Ystads Allehanda.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Ett svar på “Gota Media – södra Sveriges stora mediekoncern”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.