Google – sökgiganten

Google, eller Alphabet Inc, som moderbolaget heter är världens största internetföretag. I Sverige bedriver företaget verksamhet på flera olika sätt och större delen av omsättningen redovisas inte. Annonsintäkter utgör huvuddelen av Googles försäljning, 2016 stod annonser för 88% av intäkterna i hela världen.

Företaget dominerar helt sökmarknaden på internet i Sverige en marknadsandel på 95%. I Europa är maknadsandelen 82% och i USA 68% Företaget driver också en av de allra största mejltjänsterna, Google Mail.

Googles Youtube en av de största tjänsterna för strömmande film och TV på nätet såväl som för musik på nätet. Tillsammans med Google Play, en annan Google-tjänst för strömmande film och TV så är veckoräckvidden 71% i Sverige vilket ska jämföras med Netflix som har 59%.

Diagram från Audience Project

På musik- och radiosidan har Youtube och Google Play tillsammans en veckoräckvidd på 59% i Sverige medan Spotify har 84%.

Diagram från Audience Project

Hur stora annonsintäkter allt detta ger Google i Sverige är inte känt då företaget redovisar dessa intäkter i andra länder och betalningar från Sverige sker dit. Uppläget är att Google ska minimera sina skattebetalningar. Bara sökordsannonseringen på Googles söktjänst beräknas dock ge minst 4,5 miljarder kronor på ett år och kan ge så mycket som 5 miljarder SEK. Marknadsandelen på den totala digitala annonsmarknaden i Sverige är okänd och några siffror på hur mycket det kan röra sig om i annonsintäkter totalt finns inte men låt oss säga att Google i alla fall tjänar lika mycket som Facebook på övrig annonsering, dvs 1 miljard, så blir det närmare 6 miljarder. Lägger vi dessutom till omsättningen i Googles svenska dotterbolag, Google Sweden AB, som är en bit över 600 miljoner så kan vi kanske uppskatta hela Googles omsättning i Sverige till 7 miljarder kronor vilket gör bolaget till det fjärde största privatägda medieföretaget i Sverige.

Förutom Google Sweden AB som ägs av Google International LLC i USA så har Google Inc (USA), Google Ireland Ltd och Google Commerce Ltd (Irland) filialer med verksamhet i Sverige. Google Sweden AB har cirka 190 anställda. Styrelsen består av David Munro Sneddon och Nancy Mable Walker. Samma personer är också suppleanter i styrelsen för Limes Audio AB och dess dotterbolag Kristall Systems AB så vi kan utgå från att Google är delägare i dessa bolag. Limes Audio AB har cirka 20 anställda. Nancy Mable Walker är också styrelseledamot i Global IP Solutions (GIPS) Holding AB som ägs av Global IP Solutions (GIPS) Inc i USA som är ägt av Google. Paul Manicle sitter i styrelsen för såväl Global IP Solutions (GIPS) Holding AB, Limes Audio AB som Kristall Systems AB.

Internationellt är Google ett företag vars moderbolag heter Alphabet Inc. Omsättningen var 90 miljarder dollar år 2016 och antalet anställda cirka 79 000. Förutom Google LLC finns det flera dotterbolag som sysslar med bredbandsverksamhet, självkörande bilar, industriautomation, artificiell intelligens med mera. I Google LLC finns det 74 000 anställda och en mängd internettjänster och företag, förutom de redan nämnda exempelvis Google Docs, Google Calendar, Google Drive, Google+, Google Translate),Google Maps, Google Photos, Android MOS, Google Chrome och Chrome OS. Huvudägare är Larry Page och Sergey Brin.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.