Rausing – rädda för löntagarfonderna

Familjen Rausing flyttade från Sverige i början av 1980-talet. Man var orolig för att löntagarfonderna skulle innebära att företaget Tetra Pak skulle tas ifrån dem. Men Sigrid Rausing vill idag inte beskriva det hela som en flykt utan snarare som en flytt. Visserligen en flytt orsakad av en vilja att slippa skatt och en rädsla för löntagarfonderna.

Förutom det företag som en gång i tiden grundades av Ruben Rausing, Tetra Pak, idag en internationell koncern, Tetra Laval Group med 31 000 anställda och säte i Nederländerna, kontrollerar familjen ett antal andra företag, såsom svenska Alfa-Laval (Tetra-Laval äger 18,4%) med nästan 12 000 anställda och förlagen Granta och Portobello Books (bägge förlagen ägs av Sigrid Rausing). En del av förmögenheten har Sigrid Rausing gett till stiftelsen Sigrid Rausing Trust.

De familjemedlemmar som idag är aktiva i familjens företag, förutom redan nämnda Sigrid Rausing med hennes förlag, är Jörn Rausing som sitter i styrelserna för Tetra-Laval, Alfa-Laval, De Laval och Ocado Ltd, Finn Rausing i Tetra-Laval, Alfa-Laval, De Laval och Swedeship Marine och Kirsten Rausing i Tetra-Laval. Andra makthavare är Larry Pillard, Tetra-Laval, Dennis Jönsson i Tetra Lavals dotterbolag TetraPak, Mart Tiisman i Sidelm, också det ett dotterbolag till Tetra-Laval och Joakim Rosengren i De Laval som även det är en del av den stora Tetra-Lavalkoncernen.

TetraPak grundades alltså ursprungligen av de ovan nämndas farfar Ruben Rausing och togs sedan över av sönerna Hans och Gad Rausing och 1995 köptes den förstnämnde ut av brodern Gad. Familjen Rausing har sen länge regelbundet nämnts bland världens rikaste människor. Sigrid är barn till Hans och den delen av släkten är alltså inte längre ägare av familjeföretaget Tetra-Laval. Istället är det alltså Gad Rausings tre barn, Jörn, Finn och Kirsten som styr familjekoncernen.

Vad gäller Hans Rausings barn har jag redan nämnt Sigrid. En annan dotter, Lisbet Koerner är aktiv i ett investmentbolag, Arctic Group, som den delen av Rausing-familjen kontrollerar och som förvaltar delar av Hans Rausings och hans barns Sigrids, Lisbets och Hans-Kristians förmögenheter. I företaget ingår bland annat en stor satsning på fåravel på Nya Zealand. Även på andra ställen har familjen varit verksam inom jordbrukssektorn, exemeplvis i Ukraina.

I företag som kontrolleras av familjen finns omkring 48 000 anställda.

Läs mer: Socialisten, DN1, Guardian, Telegraph1, Telegraph2, Telegraph3, AB1, Realtid1, SDS1,SDS2, AB2, E24_1, DI, GT, Affärsvärlden1, Affärsvärlden2, Realtid2, Metro Företagsamheten,SVD,

Urpsrungligen publicerat på Svensson-bloggen 2008.

Läs också:

Intressant?
Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,, , ,

Ett svar på “Rausing – rädda för löntagarfonderna”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.