Alfa-Laval – Rausing och Wallenberg

Förutom olika bankers aktiefonder och pensionsfonder finns det bara två större aktieägare i det svenska företaget Alfa-Laval, familjen Rausing via det nederländska bolaget Tetra Laval BV och familjen Wallenberg via Foundation Asset Management. Familjen Rausing är dominerande ägare och innehar 26,1% av aktiekapital och röster medan familjen Wallenberg äger 6%.

Alfa-Laval har 16 000 anställda i hela världen och tillverkar värmeväxlare. Det som en gång i tiden gjorde företaget stort, utrustning för mejerier och mjölkbönder, återfinns i ett annat Rausingägt bolag, DeLaval. Vad det gäller bolaget i Indien, där det för närvarande är en arbetskonflikt på en av fabrikerna, har det tidigare varit ett börssnoterat företag som inte varit helägt av Alfa-Laval. Detförändrades hösten 2012 då Alfa-Laval köpte majoriteten av alla aktier varefter bolaget avnoterades.

I styrelsen för Alfa-Laval sitter från familjen Rausing, Finn Rausing och Jörn Rausing. Den förstnämnde är också styrelseledamot i  Tetra Laval Group, De Laval Holding AB och Swede Ship Marine AB och den sistnämnde i Tetra Laval Group, Ocado Ltd. and De Laval Holding AB. Övriga styrelsemedlemmar i Alfa-Laval är Anders Narvinger, Gunilla Berg, Björn Hägglund, Ulla Litzén, Lars Renström, Arne Frank och Ulf Wiinberg. Finn Rausing och Jörn Rausing uppges vara oberoende av företaget, vilket ju bara är dumheter, en ren lögn egentligen, familjen Rausing är ju via ett bolag största ägare i Alfa-Laval och i högsta grad beroende av bolaget.

Förutom Alfa-Laval är familjen Rausings industriimperium uppdelat i tre delar, Tetra Pak, DeLaval och Sidel. Ägare av samtliga bolag är ett eller fler holdingbolag som kontrolleras av familjen Rausing och de ingår alla i Tetra Laval. Det hela är konstruerat så att insyn försvåras och skatt minimeras. För alla tre bolagen finns en gemensam koncernstyrelse där såväl Finn Rausing som Jörn Rausing ingår. Dessutom ingår Kirsten Rausing, Keith Whitson, Larry G. Pillard, Paul Skinner, Jürgen Weber, Bernd Pischetsrieder och Jorma Ollila. Det finns också en gemensam koncernledning.

Tetra Pak har omkring 22 000 anställda, Sidel 5 300 och DeLaval 4 800. I övrigt finns omkring 300 anställda i Tetra-Lavalgruppen vilket sammanlagt innebär lite över 32 000 anställda oräknat Alfa-Laval. Huvudkontoret för Tetra Pak, Sidel och DeLaval finns idag i Schweiz.

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2013.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,, , , , , ,

Ett svar på “Alfa-Laval – Rausing och Wallenberg”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.