Kamprad

Alla svenskar har nog handlat på Ikea nån gång i sitt liv. Men alla kanske inte vet att det egentliga moderbolaget i koncernen är holländskt. Företaget heter Ingka Holding och driver Ikeas varuhus över hela världen och har cirka 118 000 anställda. Formellt ägs företaget av en stiftelse, Stichting Ingka Foundation men det råder inget tvivel om att denna bara är ett verktyg i händerna på Kamprad. Vidare äger familjen Kamprad de två bolagen Inter Ikea Holding i Luxemburg med 200 anställda och Ikano Holding SA, också i Luxemburg. Det senare bolaget har 3 500 anställda.

Dessa företag utgör tillsammans IKEA, men familjen kontrollerar via bolagetCatella med 500 anställda ytterligare ett antal företag, däribland ett begränsat intresse i Duka samt kontroll över Bure Equity ( strax över 2 000 anställda i dotterbolag) inklusive utbildningsföretaget Academedia (ej dotterbolag till Bure) nästan 1 000 anställda) tillsammans med familjen Tigerschiöld. Totalt finns omkring 126 000 anställda i företag som familjen kontrollerar. Bure hör dessutom till de bolag som tillsammans med Handelsbanken står bakom Private Equity-firman Nordic Capital.

Ägandet i Ikea-koncernen är konstruerat så att skatten man betalar ska bli så liten så som möjligt och ägandet är ganska snårigt. Familjen Kamprad har samtidigt som man möblerat folkhemmet sett till att inte vara med och betala för det samhälle som köpt deras varor.

Inter Ikea Holding i Luxemburg ägs exempelvis av ett bolag i Nederländska Antillerna. Det är Inter Ikea som äger rättigheterna till Ikeas olika varumärken och man får franchiseavgifter från andra IKEA-bolag. Ingka äger också träindustrigruppen Swedwood med omkring 14 000 anställda i främst östra Europa.

Ikano Holding ägs av Ingvar Kamprads söner Mathias, Peter och Jonas och driver bland annat bankverksamhet, försäkringsbolag, kapitalförvaltning och en del annat.

I styrelserna för olika IKEA-bolag sitter ett litet antal personer från familjen Kamprad. Det är bara Ingvar Kamprad själv som sitter i alla de tre huvudbolagens styrelser. I övrigt sitter svågern Hans-Göran Stennert (gift med syster till Ingvar Kamprads fru) i styrelsen för Ingka Holding, och de tre sönerna i Ikano, Mathias sitter också i Ingkas styrelse. Andra makthavare i familjeimperiet är Per Ludvigsson som sitter i styrelserna för Inter Ikea, Catella och Ikano, Göran Grosskopf i Ingka Holding och Lars-Johan Jarnheimer.

Familjen Kamprad brukar, tillsammans med familjen Rausing och familjen Perssonräknas som de absolut rikaste svenskarna till skillnad från familjen Wallenberg,som ju är mycket mäktigare. Men i Kamprads förmögenhet brukar det som Stichting Ingka Foundation äger räknas in och gör man likadant med Wallenbergs så blir de också en av de rikaste svenska finansfamiljerna.

Läs mer: SVD1, Affärsvärlden, DN1, SDS, Realtid1, DN2, EX, AB1, KVP1, DI,Idrottens Affärer, VA, SMP, SVD2, DN3, VA, KVP2, AB2, VB, E24, Makthavare.se,Forbes, DN4, AB3, Realtid3,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2008.

Intressant?
Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,, ,

Ett svar på “Kamprad”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.