Kamprad – investerare i Triton och Carema

Expressen hävdar idag att de avslöjar att Ingvar Kamprad och hans Inter Ikea är stora investerare i riskkapitalbolaget Tritons fonder. Men det är inget nytt. Det har varit känt länge och jag har skrivit om det ett par gånger:

Bland de som investerat/investerar i Tritons fonder märks CPP (statlig kanadensisk pensionsförvaltare), familjen Kamprads Inter Ikea och de tyska bankerna Sal. Oppenheim och KfW.

Första gången faktiskt så tidigt som i februari i år:

Investerare i Tritons fonder är bland annat familjen Kamprads Inter Ikea och de tyska bankerna Sal. Oppenheim och KfW.

Det är bra att Expressen nu skriver om detta samband, men det har länge funnits möjlighet att belysa det. Det har varit känt och jag har skrivit om det. Frågan är varför inte andra media skrivit om det förrän nu? Jag med mina små resurser har ju kunnat ta reda på detta faktum, vad kan då inte stora mediahus och tidningar göra? Mycket mer än jag och det är något som också visar sig när Expressen nu granskat det hela:

Triton är ett klassiskt riskkapitalbolag. Kapital som används för att köpa företag  samlas in i fonder från rika investerare världen över. Triton har köpt och sålt svenska företag under flera år med stor framgång. Transportfirman Frigoscandia och barnmatsföretaget Semper är två exempel på svenska Tritonklipp.

Ingvar Kamprad och Inter Ikea, som är varumärkesbolaget i Ikeasfären och den riktiga kassakistan, var med och grundade Triton för tolv år sen. Inter Ikea, där Ingvar Kamprad sitter i styrelsen, har bara under de fem senaste åren fått 33 miljarder kronor från Ikea eftersom bolaget tar ut en franchiseavgift på tre procent från varuhusen.

I Tritons tredje fond, som äger Carema, har Inter Ikea investerat 712 miljoner kronor. Det motsvarar 3,5 procent av fondens kapital.

Uppgifterna bekräftades på måndagen av Inter Ikeas informationschef Anders Bylund. Han berättar också att Inter Ikea reagerat på uppgifterna om hur Carema misskött äldrevården och tagit kontakt med Triton för att få till en skärpning.

Flamman skrev om det i februari i år och Affärsvärlden redan år 2007.

Läs mer:

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2011.

Intressant?
Borgarmedia: EX1, 2, 3, SVD1, 2, 3, DN1, 2, AB1, 2, 3, 4,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.