Kamprads makt – utländska holdingbolag och stiftelser

Ingvar Kamprad och hans Ikea-grupp är vid sidan av mäktigare finansfamiljer som Wallenberg och Möller Uggla en makthavare i Sverige. Familjen Kamprad är kanske inte så mycket en finansiell makthavare, utan mer en makthavare genom att  påverka svenskt liv genom hur vi möblerar, hur vi lever och hur vi handlar.

Företagsgruppen kontrolleras av familjen Kamprad genom utländska holdingbolag och stiftelser. Hela upplägget är konstruerat för att minimera skatten och för att undvika att vara med och betala för det gemensamma, för den sociala välfärden, för det som gjort Ikea möjligt. För sådant vill Ingvar Kamprad uppenbarligen inte vara med på.

Ikeakoncernen består av flera olika företag. Del är det Ingka Holding BV som är ägare till huvuddelen Ikea-varuhusen och annan med dem förknippad verksamhet. Ingka Holding ägs av en nederländsk stiftelse, Stichting INGKA Foundation. Denna stiftelse anses vara världens största med tillgångar på omkring 36 miljarder USD år 2006. Ingka Holding, med totalt 127 000 anställda, äger också dotterbolaget Swedwood med över 15 000 anställda i främst Östeuropa.

Namn, koncept, varumärken och liknande ägs dock av ett annat företag, Inter Ikea Systems BV. Detta företag ägs av holdingbolaget Inter IKEA Holding SA, registrerat i Luxemburg, som i sin tur ägs av stiftelsen Interogo Foundation,registrerat i Liechtenstein. Interogo kontrolleras av familjen Kamprad.

Till Inter Ikea Systems betalas alltså royalties och avgifter från Ingka Holding och andra företag i gruppen som använder sig av Ikea-konceptet. Företaget har dotterbolag i en rad länder varav flera skatteparadis, däribland Nederländska Antillerna, Luxemburg, Brittiska Jungfruöarna och Cypern. På Brittiska Jungfruöarna finns Inter Private Equity Ltd, ett bolag som investerar i riskkapitalfonder. Cypern är speciellt lämpligt för skattesmitarbolag när man har verksamhet i östeuropa och Ryssland. Man flyttar pengar mellan länder och bolag ett sätt som ska minimera skatter.

Utöver Ingka Holding och Inter Ikea så äger familjen Kamprad också Ikano Group med 2 500 anställda. Huvudkontoret för Ikano Group finns i Luxemburg. I Ikano ingår Ikano Bank, Ikano Bostad, Ikano Insurance samt andra finansiellaverksamheter. Bolaget har verksamhet i en lång rad länder, varav flera skatteparadis. Man driver också Ikea-varuhusen i Singapore och Malaysia.

Dessutom har Ingvar Kamprad oljeintressen i Ryssland via riskkapitalbolaget Two Eye Fund. Man är en av de största ägarna i oljebolaget Shelton Petroleum(tidigare Petrosibir). Shelton är också stor delägare i Tomsk Refining och Baltic Oil Terminals. Two Eye Fund äger också andel i Alpcot Agro och NGM Equity.Tidigare var Ikea-gruppen också storägare i finansbolaget Catella.

Inter Ikea ska också var en av de stora investerarna i Private Equity-bolaget Tritonmed intressen i många svenska företag.

Makthavare i Ikea-sfären är förutom Ingvar Kamprad själv, Göran Grosskopf, Hans Skalin, Per Heggenes och Mathias Kamprad, son till Ingvar Kamprad. Göran Grosskopf var den som organiserade Ikeas flytt utomlands en gång i tiden (och även Tetra Paks flytt) och är styrelseordförande i Ingka Holding BV. Han är också styrelseordförande i familjen Paulssons byggbolag Peab.

Läs mer: SVD, EX, SVT1, 2, 3, 4, 5, 6, AV1, 2, 3, 4, 5, FET, RT1, 2, 3, 4, ST,VA1, 2, E24,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2011.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.