Familjen Douglas makt – företagen

Familjen Douglas är en urgammal skotsk adlig familj som länge varit adlig också i Sverige. Man är släkt med diverse gamla exkungahus i Europa och är idag en av Sveriges största markägare och finansfamiljer. Central person i finansgruppen är Gustaf Douglas som själv byggt upp företagsimperiet, men familjen var även innan dess en del av den svenska eliten så det är egentligen knappast en self-made man det handlar om.

Det centrala företaget i gruppen är Investment AB Latour. I detta företag ägerfamiljen Douglas (bl.a via Förvaltnings AB Wasatornet) 77,4% av aktiekapitalet och kontrollerar 79,7% av rösterna. Familjen Palmstierna som är näst största ägare äger 2,9% och kontrollerar 7,9% av rösterna.

Latour har några stycken helägda dotterbolag. Det handlar om Hultafors Group, Latour Industries, Specma Group och Swegon som tillsammans har 3 700 anställda. Utöver det har Latour en börsportfölj som 2012-12-31 var värd nästan 18  miljarder.

Företag som Latour kontrollerar (namn, antal anställda, andel av rösterna i företaget)

Assa-Abloy, 43 000, 29,5% (familjen Schörling kontrollerar 11,5%)
Fagerhult, 2 000, 48,3% (Latour (inkl. Säki) 48%, familjen 0,3%)
HMS NetWorks, 400, 25% (familjerna Dahlström och Hassbjer äger 28,5% tills.)
Loomis, 19 500, ? (Schörling kontrollerar 13,9%)
Nederman, 1 600, 29,98%
Securitas, 300 000, 30,02% (Schörling har 11,75%)
Tomra, 1 800, 29,09% (norska staten kontrollerar 15,66%)

Gustaf Douglas äger också Boxholms Skogar AB, som är en av Sveriges största skogsägare. Utöver det äger Gustaf Douglas numera också Stjärnorp, tidigare ägt av hans yngre bror, fifflaren och rättshaveristen Philip Douglas (1945-). Denne gick emellertid i personlig konkurs och Gustaf Douglas köpte då släktgodset. Sonen Carl Douglas (1965-), också godset och slottet Rydboholm med omkring 2 900 ha mark.

Totalt finns det alltså omkring 370 000 anställda i företag som familjen Douglas kontrollerar eller kontrollerar tillsammans med andra ägare.

I Nobia med 7 400 anställda är Latour näst största ägare med 12,55%, men företaget kontrolleras av familjen Ax:son Johnson via Nordstjernan som äger 20,79%.

I Sweco, också med  7 400 anställda, har Latour 22,7% av rösterna medan familjen Nordström har 34,5%. Tredje största ägare med 10,2% av rösterna i företaget är Stiftelsen J. Gust Richerts Minne som kontrolleras av Swecos företagsledning. Familjen Douglas har inte heller kontrollen i Sweco.

Utöver ovan nämnda företag äger Latour också del i Academic Work med nästan 600 anställda, Diamorph med 300 och i Oxean. I företag där Douglas har starka minoritetsintressen finns totalt nästan 16 000 anställda.

Sett till antalet anställda och makt inom svenskt näringsliv är Douglas en av de mäktigare finansgrupperna i Sverige. Inte på långa vägar i klass med Wallenberg och inte ens lika mäktig som Handelsbankgruppen men mäktigare än de flesta andra finansfamiljer.

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2013.

Läs också:

  1. Douglas – familjen som blev rik på övervakningssamhället
  2. Hevea / Investment AB Latour – från gummi till lås
  3. Douglas – största markägarfamiljen inom adeln
  4. Spekulanterna – Gustaf Douglas
  5. Fifflarna – Philip Douglas

Läs mer: AV1, Skanskan, NSK, LT, SVD, HD, DPS, Brachyura, VA, MV,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,, , , , , , ,, , , , , , ,, , , , ,

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.