Fossilbolagen – Alimentation Couche-Tard

Alimentation Couche-Tard är ett stort kanadensiskt detaljhandelsföretag med 130 000 anställda. Det är idag Sveriges största försäljare av drivmedel mätt i antal bensinstationer. Totalt driver företaget cirka 590 mackar i landet med varumärkena Circle-K och Ingo.

Historia

Företaget grundades ursprungligen 1980 av Alain Bouchard som då öppnade sin första livsmedelsaffär i Laval i provinsen Quebec i Kanada. 1985 köpte han 11 Couche-Tard butiker i staden Quebec och döpte om sitt företag efter dem.

Därefter har företaget köpt upp konkurrenter i snabb takt. 2001 köpte företaget sin första bensinstationer med tillhörande dagligvarubutiker från Johnson Oil Co i Columbus, Indiana i USA. 2003 köpte de Circle-K från oljebolaget ConocoPhillips och efter det har en lång rad bensinstationer och dagligvarubutiker ihop med bensinstationer köpts.

Circle-K hade för sin del grundats 1951 i El Paso i Texas, USA. Circle-K hade efter en konkurs 1990 ägts av en rad olika ägare varav Conoco-Phillips var en.

Norden

2012 köptes Statoils bensinstationer i Norden inklusive Sverige. Allteftersom bytte stationerna namn till Circle K med start år 2016. Vid den tiden hade företaget 700 bensinstationer i Sverige. Statoil hade för sin del Esso verksamhet i Sverige år 1985.

I Statoil återfanns vid uppköpet också de tidigare Mobil-mackarna såväl som Uno-X mackarna. År 1985 köptes svenska delen av Mobil av Norsk Hydro som 1996 också köpte Uno-X. Uno-X hade innan dess, 1989, köpt 200 bensinstationer från BP. 2007 fusionerades Statoil och Norsk Hydro.

I och med köpet av Statoil kom även bensinstationskedjan Jet att bli ägd av Couche-Tard då den köpts från ConocoPhillips av Statoil år 2007. Med start 2014 har Jets bensinstationer bytt namn till Ingo. Jet hade 2014 drygt 200 bensinstationer.

Företaget idag

Circle K Sverige AB har idag cirka 590 anställda. Styrelsen består av Hans-Olav Höidahl (ordf), Niall Anthony Gordon Anderton, Trond Joachim Roberg-Larsen och Marie Elisabet Snellman. VD är Eva Heivert.

Förutom Circle K Sverige AB äger Alimentation Couche-Tard också bensinstationskedjan Ingo, Circle K Terminal Sweden AB med 10 anställda, Circle K Transport Sweden AB med 40 anställda och flera andra mindre företag.

Totalt sysselsätts 3 500 personer på Circle-K mackar och butiker men de flesta drivs troligen genom franchising då företaget bara har cirka 590 anställda.

Läs mer:

3 svar på ”Fossilbolagen – Alimentation Couche-Tard”

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.