Fossilbolagen – OKQ8 AB

OKQ8 AB är Sveriges näst största drivmedelsföretag sett till antalet bensinstationer. Totalt hade de cirka 520 stycken. Företaget ägs till 50% av OK ekonomisk förening och till 50% av Kuwait Petroleum International. Det sistnämnda ägarföretaget är ett statligt kuwaitiskt företag och det förstnämnda ett konsumentkooperativ.

Totalt finns det 1 300 anställda (på hemsidan står det 4 000 men det måste inkludera alla sysselsatta inklusive OK ek.för och franchisetagare såsom lokala OK-föreningar och andra).

Styrelsen i OKQ8 AB består av Britt Hansson (ordf, VD), Fadel Al-Faraj, Fatima Ahmad Al-Humaidan, Jimmy Jansson, Rutger Jan de Kreij och Ibrahim Baylan samt Marit Landegren och Lennart Fritzon som arbetstagarrepresentanter.

Historia

Den 20 augusti 1926 bildades Bilägarnas Inköpscentral (IC). Senare inledde denna organisation ett samarbete med Gislaveds gummifabrik och Kooperativa Förbundet (KF, idag Coop). 1945 bildades Sveriges Oljekonsumenters Riksförbund (OK) på initiativ av KF. 1963 slogs IC och OK ihop. Från 1969 hette alla företagets bensinstationer OK. 

1996 köpte OK ek.för. företaget AB Sydbensin.

Scanraff

År 1970 började OK bygga ett raffinaderi vid Brofjorden i närheten av Lysekil. Företaget fick namnet Skandinaviska Raffinaderi AB vilket senare blev Scanraff AB som det hade kallast redan från start. 1975 stod raffinaderiet klart.

1986 frånskildes OK:s industridel (utvinning och raffinering av oljeprodukter) för att fusioneras med det statliga oljebolaget Svenska Petroleum AB (SP) och fick då namnet OK Petroleum AB. 

1989 köpte det nya oljebolaget 50 % av svenska Texaco och 1994 köptes den andra hälften. Samma år köpte det nybildade Corral Petroleum Holding AB oljebolaget OK Petroleum (inklusive det helägda dotterbolaget Texaco) och ändrade två år senare namn på bolaget till Preem.

OKQ8

Kuwait Petroleum bildades 1980 när oljefälten i Kuwait förstatligades. 1983 köpte företaget Guls bensinmackar i Europa och 1986 bytte företaget namn till Q8. År 1987 köptes även BP:s stationer i Danmark.

1999 bildades slutligen OKQ8 AB genom att OK:s bensinstationskedja slogs ihop med Q8 i Sverige och Danmark. Året efter bytte samtliga mackar namn till OKQ8.

Läs mer:

Ett svar på ”Fossilbolagen – OKQ8 AB”

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.