Fossilbolagen – St1

St1 (Station 1) är det fjärde största bensinbolaget i Sverige vad det gäller antalet bensinstationer. Företaget startades 1995 i Finland som Greenergy Baltic Oy. 1997 startade en grupp företagare i Finland bensinstationskedjan St1 som slöt avtal med Greenergy Baltic.

2001 bytte företaget namn till Greeni och köpte varumärket St1. Samma år köptes företaget av Keele Oy som startades av Mika Anttonen år 1990. År 2004 startade företaget verksamhet i Sverige med 40 automatstationer. 2007 köptes finska Oy Esso AB.

Köp av Statoil-mackar

198 automatstationer köptes av norska StatoilHydro ASA år 2009. Det var de mackar som tidigare ägts av Norsk Hydro. 158 stycken i Sverige och 40 i Norge. Vindkraftsföretaget TuuliWatti Oy etablerades av Keele Oy tillsammans med S-Voima. Bolagen blev ägare till hälften var. Samma år köptes också Etelä-Suomen Lämpöpalvelut Oy förvärvades (nu St1 Lähienergia Oy/St1 Local Energy).

Köp av Shell

2010 köpte Keele Oy Shells verksamhet i Sverige och Finland. Köpet omfattade Oy Shell AB i Finland, AB Svenska Shell och Shell Raffinaderi AB i Sverige köps. Shell Raffinaderi drev ett raffinaderi i Göteborg som idag står för cirka 20% av den svenska raffinaderikapaciteten. 

De nya företagsnamnen blev St1 Energy Oy, St1 Energy AB och St1 Refinery AB. Köpet omfattade 560 bensinstationer av vilka 225 fanns i Finland. En del av bensinstationerna i Sverige behöll namnet Shell med licens från Royal Dutch/Shell.

År 2014 bytte St1 Holding Oy namn till St1 Nordic Oy. St1 Energy AB delades och blev St1 Supply AB och St1 Sverige AB. Huvuddelen av Shells verksamhet i Norge förvärvade året efter.

De norska bensinstationerna såldes till Blue Energy Holding AS år 2017. Ett år senare köptes Statoil Fuel & Retail Marine AS i Norge. 2021 förvärvades biogasföretaget E.ON Biofor och blev St1 Biogas.

Dagens verksamhet

St1 har idag drygt 380 bensinstationer i Sverige med varumärken St1 och Shell. St1 Sverige AB har totalt cirka 430 anställda i Sverige. 260 av dem arbetar på raffinaderiet i Göteborg (St1 Raffinaderi AB). Styrelsen består av Hilde Wahl (VD), Henrikki Talvitie (ordf) och Christian Janssen.

Raffinaderiet i Göteborg står cirka 25% av de fordonsdrivmedel som säljs på den svenska marknaden. Det mest av detta säljs genom företagets egna bensinstationer.

Förutom att vara ett av två företag som framställer drivmedel på raffinaderier i Sveriges står företaget också för nästan 20 % av den totala fjärrvärme som levereras i Göteborg. Det möjliggörs av en effektiv återvinning av spillvärme.

I koncernen ingår äevn North European Oil Trade Oy (NEOT) och Aviation Fuelling Services Norway AS (AFSN). NEOT säljer fordonsbränslen till oberoende drivmedelsförsäljare och AFSN säljer flygbränsle på 11 flygplatser i Norge. AFNS samägs av Shell Exploration and Production Holdings B.V. och St1.

Läs mer:

3 svar på “Fossilbolagen – St1”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.