Wallenstam

Lennart Wallenstam (1909-2006) föddes på Björkö i Göteborgs norra skärgård. Han började som ung som byggnadsarbetare på Bergendahl & Höckert men 1944 startade han en egen byggnadsfirma med en arbetskamrat, Olsson & Wallenstams Byggnadsfirma. De första husen byggde man i Skytteskogen i Kungsladugård och därefter byggdes några lite större hyresfastigheter på Hisingen.

Efter några år lämnade Olsson samarbetet och Lennart Wallenstam Byggnads AB bildades. Lennart Wallenstam själv var VD i företaget fram till 1991 då sonen Hans Wallenstam tog över.Bolaget växte med Göteborg och under miljonprogrammet byggde man stora hyresfastigheter och hela områden i Majorna, Mölndal och Kållered. När byggandet för miljonprogrammet var klart och olika regleringar på bostadsmarknaden togs bort på 1970-talet avvecklade Wallenstam byggverksamheten och belv ett renodlat fastighetsbolag.

Bolaget var ett av få och ett av mycket få börnoterade fastighetsbolag som överlevde fastighetskraschen i början av 1990-talet. Dett gjorde man med stöd från den bank man anlitade. Förmodligen var väl också bolagets belåning lite lägre än många andras. Under 1990-talet hade sedan företaget en stark tillväxt av värdena i sina fastigheter som främst fanns i de tre storstadsområden. Ägandet i Malmö avvecklades dock i lsutet av 1990-talet. På 2000-talet har det av familjen Wallenstam kontrollerade bolaget återigen börjat bygga bostäder.

Wallenstams är en av Göteborgs största fastighetsägare och dominerar ägandet längs med stadens paradgata, Kungsportsavenyn (allmänt kallad Avenyn). Samtidigt har man som hyresvärd också mer klagomål än andra stora fastighetsägare. Något som tyder på att man kan inte är den allra bästa värden direkt. Möjligtvis är detta ett resultat av de stora besparingar bolaget tvingades till för att överleva fastighetskraschen. Bolaget är desutom känt för att spekulera i övervärden och sälja fastigheter för bostadsrättsomvandlingar.

Förutom att familjen är fast förankrad inom Missionskyrkan i Göteborg har man också historiskt haft mycket goda förbindelser med stadens politiska beslutsfattare inom socialdemokraternas led. Allt från Erik Johannesson (murare, stark man i Riksbyggen och andra allmännyttiga eller kommunalt ägda fastighetsbolag i Göteborg på 1950- och 60-talen) till Gunnar Larsson(kommunalråd med mera). Den när förbindelsen till höjdare eller tidigare höjdare inom socialdemokratin kan även ses i den nuvarande styrelsen där Erik Åsbrink och Ulrica Messing sitter.

Hans Wallenstams syster Agneta Wallenstam är pastor i Missionskyrkan, närmare bestämt i Betlehemskyrkan i Göteborg på vars äldreboende Lennart Wallenstam bodde när han var gammal. Det fanns tidigare också en anna byggmästare i Göteborg som både var släkt med Wallenstam och kopplad till Missionskyrkan, nämligen Torild Alexandersson. Denna firma gick dock under i 1990-talets fastighetskris.

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2009.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.