Haid och Tidstrand – Clas Ohlson

I Insjön fanns i början av 1900-talet postorderföretagen Åhlén & Holm och Tysklinds. Även Clas Ohlson i Insjön startades som ett postorderföretag av grundaren med samma namn tillsammans med brodern Emil Ohlson. Fram till 1980-talet förblev bolaget ett litet postorderföretag i Insjön. Den första butiken som byggdes var naturligtvis den i Insjön. 1989 byggdes den första butiken på annan ort, Stockholm. Idag har företaget en mängd butiker i hela Sverige och dessutom i Norge, Finland och Storbritannien. Total har företaget idag 4 000 anställda, ungefär hälften av dessa i Sverige, och 139 butiker varav 61 i Sverige och 50 i Norge.

Fram till 1979, då han dog, ledde Clas Ohlson företaget. Efter honom tog sonen Tore Ohlson över som VD åren 1979-83. Däefter har ingen från ägarfamiljen varit VD i företaget. Idag är det endast en person från familjen som sitter i styrelsen för företaget, Björn Haid, dotterson till Clas Ohlson och alltså son till Mary Haid (1919-), äldsta dotter till Clas Ohlson. Mary Haid är bosatt i Schweiz. Björn Haid kontrollerar tredjen mest röster och näst mest kapital i Clas Ohlson AB. Hans bror Peter Haid äger nästan lika mycket liksom deras mor. Även Björn Haids son Mathias Haid är verksam i företaget.

Ättlingarna till Clas Ohlson, familjerna Haid och Tidstrand kontrollerar 64% av rösterna och 39,5% av kapitalet i företaget. Mest äger Helena Tidstrand (16,9 resp 11,5%). Hennes bror Johan Tidstrand sitter på näst mest röster, men tredjen mest kapital. Syskonen Tidstrand som alltså är de största ägarna i företaget. De är barnbarn till Tore Ohlson och barn till hans dotter Gunilla Ohlsson som var gift med Bo Tidstrand från den familj som ägde textilföretaget Tidstrands i Sågmyra som lades ner 1976. 1921 hade Falu Yllefabriks AB (som Tidstrands hette då) 275 anställda, 1942 cirka 800 och 1972 hade man 150.

Johan Tidstrand ska enligt uppgift i media tidigare ha varit inblandad i företaget East Street Tattoo som numera är förklarat i konkurs. Men han och systern är delägare i Parks & Resorts Scandinavia AB som driver Kolmården, Gröna Lund, Skara Sommarland, Furuviksparken och Aquaria vattenland. Detta företag ysselsätter 450 årsanställda och 2 500 säsongsanställda. Johan Tidstrand äger sin andel i nöjesföretaget genom Tidstrand Holding AB och Helena Tidstrand (1970-) sin del genom Tidstrand Fastigheter AB vis JHT Intressenter ab som till 79% ägs av Tidstrand Holding och 20% av Tidstrand fastigheter AB. Kvarvarande 1% ägs av Mattias Banker.

Helena Tidstrand är också styrelsesuppleant i Leksands IF Holding AB och Johan Tidstrand är styrelsemedlem. Sannolikt är de också delägare. I alla fall tycks familjerna Haid och Tidstrand ha en stor betydelse för klubben.

Björn Haid har för sin del fått böta till Finansinspektionen för olaga insiderhandel. Han menade dock att det var hans kapitalförvaltares fel:

I går torsdag kunde Realtid.se berätta att Clas Ohlsons styrelsemedlem tillika barnbarn till grundaren, Björn Haid, krävs 350 000 kronor i böter av Finansinspektionen för att han köpt aktier för 6,5 miljoner kronor samma dag som bolagets rapport kom ut.

Björn Haid har anklagat sin schweisiska kapitalförvaltare Poëll & Partners för missen. Nu ger en minst sagt fåordig Olof G Poëll honom vatten på sin kvarn:
– Det han säger är väl korrekt, säger han.

Så det var ert fel med andra ord?
– Man kan väl snarare uttrycka det så här att det var högst olyckliga omständigheter som orsakade det hela, säger han.

Pöell & Partners har funnits i sex år och Olof G Pöell hävdar å det bestämdaste att något liknande aldrig har inträffat tidigare i firmans historia:

– Vi är en firma som håller låg profil. Och jag kan till och med ta mer än gift på att det aldrig har skett något liknande tidigare, säger han.

Läs mer: DN1, 2, 3, 4, AV1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, GP, SVD1, 2, 3, 4, AB, DT1, 2, 3, 4, MND1, 2, Cision,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2012.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.