Kungens vänner – Christer Gustafsson

Christer Gustafsson är en man som länge umgåtts i kretsarna kring kungen. Kanske kan man säga att han varit en av kungens vänner, men dock ingen närmare vän. I boken Carl XVI Gustaf – den motvillige monarken av Thomas Sjöberg, Deanne Rauscher och Tove Meyer menar man att han var fest- och brudfixare för gänget runt kungen. Man lägger fram åtskilliga vittnesmål som bekräftar att så var fallet och man intervjuar Christer Gustafsson själv. Han medger vissa saker och tar starkt avstånd från andra.

Christer Gustafsson är dessutom nog inte helt är en person att helt lita på, han dömdes tidigare i år till ett års fängelse och 5 års näringsförbud för grov ekonomisk brottslighet, dvs svarta löner och systematiskt skattefusk i mångmiljonklassen. Låter inte direkt som ett lämpligt umgänge för Sveriges statschef, kungen. I media har Christer Gustafsson i allmänhet gått under epitetet ”Björn Borg-vännen” och ibland har han kallats för ”kungavännen”.

Exakt vad Christer Gustafsson levt på under alla år han funnits med i den svenska överklassnöjesvängen, dvs sen 1960-talet är mycket oklart, förutom det han dömts för då. Utbetlning av svarta löner och liknande i ett antal bemanningsbolag, konsultbolag och krogar. Bland annat har han sen 1996 hjälpt ett spritbolag vid namn GeVeSpirits, startat och drivet av en vän till Gustafsson, Johan Jeansson. Han har deklarerat mycket små inkomster och hamnat i ständiga konflikter med affärspartners.

På 1970-talet blev Gustafsson dörrvakt på nattklubben Alexandras i Stockholm och under samma tid drev han svartklubbar. Det var under denna period han äde känan många av Sveriges kändisar, en del internationella storstjärnor, Björn Borg och Anders ”Aje” Philipsson, en av kungens närmaste vänner. Han blev festfixare åt bland annat WEA-Metronome och rumlade dessutom runt med Björn Borg på Stockholms inneställen under 1980-talet. Via Aje Philipson ramlade han också in på att fixa fester och events för kungen och dennes närmaste vänner. Förhandsvisningar av biofilmer bland annat.

Men inte bara fester, han ska alltså också ha fixat tjejerunga kvinnor, till kungavännernas fester och partyn. Fester som kungen själv ibland deltog i. Tillsammans med de tjejer som Gustafsson fixat och Christer Gustafsson själv förstås. Detta berättas bland annat av sådana personer som tidigare datadrottningen Helen Wellton, Camilla Henemark och krönikören Monica Gunne. Men även av många fler som i boken om den svenske kungen vill vara anonyma. Camilla Henemark hävdar själv  i Expressen och i boken Den motvillige monarken att hon under en kort period var kungens älskarinna och uppgiften bekräftas i boken av andra. De kvinnor, unga kvinnor som Christer Gustafsson fixade kallades ”kaffeflickor” av de inblandade överklassherrarna.

En del av dessa fester ska ha ägt rum på Club Power, en klubb som drevs av Mille Markovic, porrklubbs- och svartklubbbsägare. Christer Gustafsson medger i en intervju i boken Den motvillige monarken att så är fallet. Där är därifrån det ska finnas bilder.

Andra källor:
Thomas Sjöberg, Deanne Rauscher och Tove Meyer, Carl XVI Gustaf – den motvillige monarken, pocketupplagan 2011
Nuri Kino, Den svenske gudfadern, 2011

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2011.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.