Bystedt

Gösta Bystedt, född 1929, död 2004 var en svensk civilingenjör och företagsledare. Gift med Kerston Elmer. De fick tre barn, Christina Bystedt, Pernilla Bystedt och Per Bystedt (1965-).

Gösta Bystedt anställdes 1958 vid Electrolux efter att ha utbildat sig och därefter undervisat på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. Han blev 1968 vice vd och 1974 VD. Han efterträdde då Hans Werthén som fortsatte verka i företaget som styrelseordförande. Tillsammans drev de två en stor förändringsprocess inklusive ett stort antal förvärv. Under tjugofem år från slutet av 1960-talet var vitvaruföretaget på Lilla Essingen i Stockholm ett av Sveriges främsta tillväxtföretag. Genom nästan två hundra företagsförvärv, i genomsnitt ett var sjätte vecka, utvecklades företaget till en global industrikoncern. Företaget  växte till det dominerande företaget i vitvarubranschen. Under 1970-talet och 1980-talet räknades Gösta Bystedt som en av de mest inflytelserika företagsledarna i Sverige. 1986 lämnade Bystedt arbetet som koncernchef och övergick till att sitta i styrelsen i Electrolux. Från styrelsen avgick han 1999.

Utöver engagemanget i Electrolux kom Bystedt att sitta i ett stort antal styrelser i flera av de största företagen i svenskt näringsliv som SKF (lämnade 1998), Axel Johnson AB (styrelseordförande 1985-2000) och Atlas Copco (lämnade 1998). Bystedt var även styrelseledamot i Fermenta och kom att tillsammans med bland annat Refaat El-Sayed ställas till svars för eventuella oegentligheter i samband med Fermenta-affären. Bystedt och övriga styrelseledamöter friades på de flesta anklagelsepunkter men blev delansvarig att betala 280 000 kronor för ett felaktigt lån.

Gösta Bystedt trappade successivt ned på sina styrelseengagemang men var fram till ett år före sin bortgång styrelseordförande i Nilörngruppen.

Per Bystedt föddes rakt in i den svenska direktörs- och kapitalisteliten. Direkt efter examen från Handelshögskolan år 1989 fick han jobb inom Stenbeck-gruppens företag där han kom att arbeta med uppbygget av MTG. Han var VD för produktionsbolaget Trash Television 1992-94, och därefter ZTV 1994-96. Från 1995 gick han även in som VD för TV3 Broadcasting Group. Parallellt med arbetet på MTG engagerade sig Bystedt 1995 i internetbolaget Spray
tillsammans med en grupp kurskamrater från Handels. 1997 tog han steget över till att börja arbeta heltid som VD för Spray där han stannade till år 2000.

1998 fusionerades Sprays konsultverksamhet med det US-amerikanska Razorfish och portalen spray.se lanserades. Svenska Spray ägde därefter hälften av det US-amerikanska Razorfish. Portalen lanserades även i Norge, Tyskland, Frankrike, Italien. Man tog sig även in på den danska marknaden genom förvärv av Jubii. Per Bystedt tog plats i styrelsen för Razorfish.

Spay börsnoterades aldrig i Sverige men det delägda bolaget Razorfish kom att noterasNasdaq-börsen i USA. Börsnoteringen av Razorfish var ytterligare ett exempel på den vansinniga värderingsom gjorde på IT-företag under den galna IT-bubblan. Värdet av aktierna steg som en raket utan att detta motsvarades av några egentliga värden i företaget.

Bland de företag som år 1999 skaffade sig intressen i Spray Ventures fanns Wallenbergs Investor. Som VD i bolaget utsågs i juni år 2000, Daniel Sachs, svåger till Marcus Wallenberg. Han tog över efter Per Bystedt, som ju också kommer från en med Wallenbergs allierad familj.

2000 blev Spray.se uppköpt av Lycos Europe, men namnet byttes inte ut på den svenska marknaden.2001 tog man sig in på ADSL-marknaden, en verksamhet som utökades 2004 då man köpte den svenska delen av Tiscali. Redan år 2000 så fick de flesta av Spray:s ledamöter i Razorfish styrelse avgå och bolaget distanserade sig från det svenska ägarbolaget i samband med att man förutsåg ett dåligt resultat.

2005-2008 var Per Bystedt VD för telefonföretaget Neonode. Ett uppdrag som väl inte gick så mycket bättre än det gick med Spray med tanke på att den svenska delen av Neonode gick i konkurs. Det US-amerikanska moderbolaget Neonode Inc finns dock kvar och har Per Bystedt som styrelseordförande. Han har inga vidare meriter som företagsledare kan man väl säga, men i Computer Sweden i februari 2000 höjdes han till skyarna liksom alla de andra så kallade IT-profilerna. Och en del kanske anser att det är en framgång i sig att ha varit VD resp styrelseordförande för två företag, Neonode och Razorfish, noterade på Nasdaq-börsen i USA.

Bystedt sitter idag i ett antal företagsstyrelser och var tidigare en av huvudägarna och styrelseledamot i AIK Fotboll AB. Han satt i den styrelsen till slutet av 2010. Kanske kan han anses ha skött det uppdraget lite bättre än sina VD-jobb, eller? Han sitter dock inte i styrelsen för AIK Fotbollsförening (AIK FF). AIK FF äger 53% av aktierna i AIK Fotboll AB där Per Bystedt är styrelseordförande. Han ska dock avgå i samband med nästa årsstämma för företaget.

Läs mer om Spray i inlägget om Jonas Svensson och Spray.

Läs mer: EX, DN1, 2, SR, Svenska Fans, VA, Fotbolldirekt, Mobile Business, Newsdesk, DI, RT1, 2,3, DI, Ny Teknik, Metro, AV, Mr Green,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,, , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.