Dynastin Sachs

En familj som inte nämns bland de 15 familjerna i CH Hermansson bok Monopol och storfinans – de 15 familjerna. I den vanliga listningen vill säga. Men boken har en listning till och där finns familjen Sachs med.

Idag är en medlem av familjen Sachs verkställande direktör i företaget Proventus som kontrolleras av finansmannen Robert Weil. Denne medlem i familjen Sachs heter Daniel Sachs och är barnbarns barnbarn till Simon Sachs (1839-1907) som invandrade till Sverige för att börja arbeta i ett handelsföretag i Stockholm ägt av Joseph Leja. Så här står det om detta i SIF:s tidning Kollega:

Släktens historia betyder mycket för Daniel Sachs.

När han tar till orda inför studenterna på Umeå Universitets marknadsdagar börjar han med att berätta en historia om sin släkt. Hans farfars farfar Simon Sachs leker på torget i den lilla byn Waldorf i östra Tyskland i mitten av 1800-talet. en farbror råkar promenera förbi, fastnar för den tioårige pojkens framåtanda och berättar att han har en affär i Stockholm. Några år senare har Simon samlat pengar till resan, åker till Stockholm och börjar jobba i mannens affär. Simon gifter sig så småningom med mannens dotter och tar över affärens om startats av Josef Lejas far, Benjamin Leja år 1826. Sonen Josef Sachs (1872-1949) startar senare Nordiska Kompaniet (NK).

NK skapades 1902 som en sammanslagning av AB K.M. Lundberg och firman Joseph Leja. Både Josef Sachs och dennes son Ragnar Sachs (1902-1973) hade utöver engagemanget i NK många uppdrag inom svenskt näringsliv. Bägge var exempelvis styrelseledamöter i familjen Wallenbergs bank, Stockholms Enskilda Bank.

Josef Sachs syster Alice var gift med Arthur Thiel som var bror till en av kändaste svenska affärsmännen i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet Ernest Thiel, bland annat ansvarig för att Alfa-Laval (då Separator AB, idag en del av Tetra-Laval) blev ett framgångsrikt svenskt företag. Han var finansiären bakom de Lavals många olika företag (ex. Separator, ASEA, de Laval Ångturbin).

Efter Ragnar Sachs fanns inte längre någon från familjen som var aktiv i familjeföretaget NK och ägandet och kontrollen av företaget gick snart över i andra händer. Inget av Ragnar Sachs barn var eller är aktiva i det svenska näringslivet, men hans barnbarn Daniel Sachs (1970- ) har alltså tagit upp de gamla traditionerna och blev år 2003 VD i Proventus efter att ha arbetat i Spray som styrelsemedlem och VD under IT-bubblan och den följande kraschen. Han har gjort sig till talesman för en långsiktig kapitalism och mot kortsiktig spekulation, på samma sätt som Proventus ägare Robert Weil. Hur det sen är med detta i verkligheten är dock svårt att veta.

Räknar vi från Benjamin Leja är Daniel Sachs den 7 generationen finansmän och företagare i dynastin. Dock med ett avbräck för hans föräldrageneration, så endast 6 generationer har varit verksamma. I storfinansen har inklusive Daniel, tre generationer i familjen Sachs varit engagerade.

Fanny Sachs, syster till Daniel Sachs, är gift med Marcus Wallenberg i dennes andra äktenskap.

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2008.

Läs mer: Populär Historia, Antikvärlden, Resumé, DN1, Affärsvärlden1, VA.se,Bonniers, DN2, SVD1, Jinge, Ett hjärta rött, Petter, SVD2, Affärsvärlden2,

Intressant?
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

2 svar på “Dynastin Sachs”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.