Wallenbergs makt – familjen

Familjen Wallenberg är en av världens mäktigaste finansfamiljer och också en av de mest långlivade. I 5 generationer har man dominerat svenskt näringsliv, just nu är det kusinerna Jacob Wallenberg (1956-) och Marcus ”Husky” Wallenberg (1956-) som är familjens viktigaste makthavare. Familjen har blivit allt mäktigare med tiden och en ny generation wallenbergare är snart på väg in i maktens korridorer:

Både Husky och Jacob gick på internatskolan i Sigtuna. Jacob gick sedan en reservofficersutbildning i flottan. Båda pluggade i USA. Husky tog examen vid Edmund A. Walsh School of Foreign Service vid Georgetown University i Washington medan Jacob tog sin examen vid Wharton School, University of Pennsylvania.

Efter examen jobbade Husky på Citibank i New York och hade sedan flera olika befattningar på Deutsche Bank i Tyskland, S G Warburg i London och Citicorp i Hongkong. Åren 1985-1990 jobbade han på SEB. Sedan arbetade han på sfärens skogsföretag Stora i Düsseldorf i tre, fyra år innan han fick bli vice vd för Investor år 1993. År 1999-2005 var han koncernchef för Investor.

Jacob jobbade på banker i New York, Singapore, London och Hongkong innan han år 1984 började på SEB. År 1991 gick han till Investor, men blev senare koncernchef för SEB i fem månader 1997 innan han blev bankens ordförande.

[…]

Om traditionen ska följas så är det något av de totalt sju egna barn som dessa båda har, som en dag ska axla manteln och leda familjen. Och den sjätte generationen verkar hittills gå i samma fotspår som föräldrarna. Flera av de äldre pluggar i USA, som Huskys äldste son Marc.

Han är 24 år och har, enligt uppgift, gått på samma privatskola i Sigtuna som sin far. Han blir snart klar på College of Charleston i South Carolina i USA.

[…]

Hans syster Jessica, som numera lär kalla sig Elsa, är 23 år och pluggar också i USA. Det finns uppgifter om både Rhode Island School of Design och Brown University. Hon har anmält sig som utvandrad till USA med en postadress dit, fast hon är inte folkbokförd där.

Huskys tredje barn, tjugoårige Fred, är fortfarande skriven i Stockholm hos sin mamma, Huskys första fru. Han pluggar nu på Georgetown University i Washington DC, precis som pappa gjorde, efter att ha gått Viktor Rydbergs gymnasium i Djursholm.

När Marcus Wallenberg får frågan hur många barn han har svarar han att han har åtta stycken. Då räknar han även nuvarande frun Fanny Sachs fyra barn från två tidigare äktenskap (som dock inte räknas till de 27 i sjätte generationen). Här finns Ellen Stendahl, numera Dinkelspiel, efter att hon gift sig med Robinson-Jan. Emelie Sachs, numera Bonnier, sedan hon 2008 gift sig med en son till Bonnier AB:s ordförande, Carl-Johan Bonnier. Siri Eklund Sachs har pluggat på Stanford, och Axel Eklund Sachs läser, liksom Fred, vid Georgetown University.

Med Fanny Sachs har Husky det gemensamma barnet Lucas som fortfarande går i grundskolan.

[…]

Husky har, som nämnts, gift om sig och Jacob skilde sig år 2008 från Marie. Med henne har han barnen Lovisa, Alice och Jacob Jr, ”Joppi”. Dessa har inte tagit sig utomlands än och har föredragit internatskolan Lundsberg – där mamma Marie är ordförande – framför Sigtuna. 22-åriga Lovisa pluggar, enligt uppgift, numera i Lund medan Alice, 21, och Joppi, 18, fortfarande är skrivna hemma hos Marie i Djursholm.

Det är alltså dessa sju – exklusive styvsyskonen – som ligger närmast till hands i successionsordningen. Men det finns åtminstone tre till som lever i maktens omedelbara närhet. De har också det viktiga attributet att de bär namnet Wallenberg.

Huskys enda bror Axel, kallad ”Wawa”, är lite av en doldis som har hållit en låg profil och tidigare inte synts så mycket i sfären. Han är 52 år, också omgift, och sägs numera ha hand om det så viktiga family council.

[…]

Wawas tre barn Martina, nyss fyllda 21, Axel, som blir 20 till hösten och Camilla, 16, är alla skrivna hos föräldrarna i Djursholm.

Martina följer också hon familjetraditionen och pluggar enligt uppgift på University of Colorado at Boulder.

Jacobs bror heter Peter och fick smeknamnet Poker när han var liten för att han sällan skrattade och i stället visade upp ett ”pokerface”. Numera ler han dock mycket och beskrivs som en varm person.

[…]

Till skillnad från sin bror slussades inte Poker in i Wallenbergsfärens topp utan klättrade i stället den långa vägen upp till chefsposten på Grand Hôtel i Stockholm (som också ingår i imperiet). Numera är han dess ordförande.

2006 ansågs han mogen för finrummet och valdes in i Investors styrelse. Han sitter i 22 styrelser och dessutom i styrelsen för flera  Wallenbergstiftelser, inklusive den tyngsta, Knut & Alice Wallenbergs  stiftelse.

Poker har inga barn. Han bor med sambon Katarina Ozolins på familjegården Malmvik i närheten av Drottningholm som hans farfars bror Jacob Wallenberg skänkte till Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs minnesfond.

Jacob Wallenbergs tidigare fru Marie hette innan giftermålet Wehtje i efternamn. Hon är dotter till Urban Wehtje, kusin till Marc Wallenbergs (1924-1971) (Marcus ”Husky” Wallenbergs far) fru Olga Wehtje. Olgas syster Eva Wehtje är i sin tur gift med Adolf Lundin (Lundin Oil).  Fanny Sachs, Huskys nuvarande fru är i sin tur syster till Daniel Sachs i Robert Weils Proventus och sondotter till Ragnar Sachs, centralfiguren i familjen Sachs som dominerade ägandet i AB Nordiska Kompaniet. Ragnar Sachs hade dessutom många styrelseuppdrag i olika Wallenbergbolag.

Den första generationen Wallenberg var André Oscar Wallenberg (1816-1886) som år 1856 grundade Stockholms Enskilda Bank. A.O. Wallenberg fick totalt 18 barn i 2 äktenskap. Bland barnen märks den andra generationens finansmän, K.A. Wallenberg (1853-1938), Marcus Wallenberg (1864-1943) och Axel Wallenberg (1874-1963). K.A Wallenberg skapade tillsammans med sin hustru den stiftelse som är grunden för wallenbergfamiljens makt, Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse. K.A. Wallenberg och hans fru fick inga barn.

Andra söner till A.O. Wallenberg var Gustaf Wallenberg (1863-1937), farfar till den kände diplomaten Raoul Wallenberg (1912-1945), Oscar Wallenberg (1872-1939), gift med Beatrice Keiller (1877-1962) från den rika göteborgsfamiljen som grundade Götaverken. Hans dotter Berit Wallenberg (1902-1995) grundade Berit Wallenbergs stiftelse och hans son Carol Wallenberg (1904-1985) var direktör i AB Ostasiatiska Kompaniet (dotterbolag i Broströms-koncernen). Oscar Wallenberg själv var bland annat chef för tobaksmonopolet efter dess grundande. Carol Wallenbergs dotter Catharina Wallenberg (1933-?) var åren 1957-1973 gift med sin syssling Jan Wallenberg, sonson till Victor Henry Wallenberg (1875-1970), ytterligare en son till A.O. Wallenberg.

Av A.O. Wallenbergs döttrar gifte sig Rut Wallenberg (-1972) med Carl Magnus von Essen (-1960). De är morföräldrar till Jacob Palmstierna (1934-), Fredrik Palmstierna (1946-) och till Aurore von Essen (1936-), gift med Tom Wachtmeister (1931-), i många år chef för wallenbergföretaget Atlas-Copco och bror till rasistgreven Ian Wachtmeister (1932-). Laura Wallenberg (-1952) gifte sig med Gustaf af Ugglas, far till Oscar af Ugglas (1901-). Hans son Bertil av Ugglas (1934-) gifte sig med Margaretha Stenbeck (1939-), tidigare moderatpolitiker och syster till Jan Stenbeck från en av ägarfamiljerna bakom Kinnevik (numera kontrollerande ägarfamilj).

Axel Wallenbergs familjegren var storägare i skogsföretaget Kopparfors AB och AB Hälsingekraft. Hans dotter Ingegerd Wallenberg (1901-?) gifte sig med Ragnar Söderberg (1900-1974), en av huvudägarna och -makthavarna i Förvaltnings AB Ratos. Ragnar Söderberg hade också en rad uppdrag i olika Wallenbergföretag. Söner till Axel Wallenberg var teatermannen Gustaf Wally (1905-1966) och Bertil Wallenberg (1903-?). Bertil Wallenbergs dotter Madeleine Wallenberg (1946-) är gift med Edvard von Horn (1943-), viktig ägare i Kinnevik. Han andra dotter Caroline Wallenberg (1945-) har varit gift med Winston Håkanson.

Men det var häradshövding Marcus Wallenberg som kom att föra familjens makt vidare till sina söner Jacob Wallenberg (1892-1980) och Marcus Wallenberg (1899-1982). Den senare kallas ofta tekn.dr. för att skilja honom från fadern, häradshövdingen. Dessa två bröder kom att dominera det svenska näringslivet från andra världskriget fram till slutet av 1970-talet. Jakob Wallenberg adopterade år 1975 Peder Sager (1935-) som då bytte namn till Peder Wallenberg. Men denne har ingen och har inte haft någon funktion i familjen Wallenbergs imperium. Marcus Wallenberg var gift två gånger, först med Dorothy Mackay som gifte om sig med Charles Jocelyn Hambro (1897-1963). Syskonen Marc Wallenberg (1924-1971), Peter Wallenberg (1926-) och Ann-Mari Wallenberg (1929-) kom därför att delvis växa upp hos sin mor i England och därför delvis tillsammans med Charles Jocelyn Hambros barn i hans tidigare äktenskap. Familjen Hambro var och är en rik engelsk finansfamilj. Ann-Mari Wallenberg gifte sig med britten Michael Bonsor.

Av häradshövdingens andra barn så gifte sig Andrea Wallenberg (1894-?) med Hakon Mörner af Morlanda (1893-?). Deras dotter Caroline Mörner af Morlanda (1922-) gifte sig med Thure Gabriel Gyllenkrok (1922-?), en av Skånes och Sveriges allra största godsägare. Deras dotter Christine-Charlotte Gyllenkrok (1946-) var i sin tur gift med Michael Treschow (1943-) i dennes första äktenskap. Christine Charlotte Treschow sitter i styrelsen för Berit Wallenbergs stiftelse. Michael Treschow å sin sida sitter i den viktigaste stiftelsens, KAW:s styrelse. Häradshövding Marcus Wallenbergs dotter Ebba Wallenberg (1896-1960) gifte sig med  Carl-Gustaf Bonde (-1967). I ett tidigare äktenskap hade denne varit gift med BCE Dickson från den prominenta göteborgsfamiljen. Carl-Gustaf Bonde och sedan hans äldste son i första äktenskapet Carl Carlsson Bonde (1897-?) ägde bland annat Wibyholm och Hörningsholms gods såväl som Bordsjö säteri. Yngste sonen Peder Bonde (1923-?) blev först VD i Salénrederierna och senare en central person i Wallenbergsfären.

Tekn. dr. Marcus Wallenbergs äldste son Marc Wallenberg var den som hade utsetts till kronprins och skolats till att ta över makten. Han klarade dock inte detta utan begick självmord år 1971. Istället kom Peter Wallenberg att ärva makten. Nu är det främst hans söner Jacob Wallenberg (1956-) och Peter Wallenberg Jr (1959-) samt Marc Wallenbergs söner Marcus Wallenberg (1956-) och Axel Wallenberg (1958-) som företräder familjen och utövar makt.

En stor del av Sveriges rikaste adel och finanselit är alltså på olika sätt besläktade med Wallenberg. De allra rikaste gifter sig alltså väldigt ofta med andra ur samma samhällsskikt. Kanske inte så konstigt, de träffar väl inte så många människor ur andra sociala grupper och klasser och även om de gjorde det skulle säkerligen kulturkrocken bli ganska så stor. Maktkoncentrationen och makten hos ett fåtal familjer och personer bevaras också effektivt på detta sätt.

Andra källor:
Adelskalenderna, olika årgångar
Åke Ortmark, Maktspelet i Sverige, 1968
Åke Ortmark, Skuld och makt, 1981
Jacob Palmstierna, Jacobs stege, 2008
CH Hermansson, Monopol och storfinans, 3:e upplagan, 1971
Sverker Lindström/Sten Nordin, Vem äger storföretagen, 1977

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2010.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,