Lindén – Lindénkranar

Elis Lindén föddes 1916 som son till en smed vid Skyllbergs bruk i Närke. 1931 började han arbeta, inte vid bruket för där hade en strejk pågått sen 1925. Den längsta strejken i svensk historia. d Istället började han arbeta på ett bygge i Storfors där en svåger bodde. Efter militärtjänsten år 1942 gjorde han när han gick i en teknisk skola sin första uppfinning, ett effektivt campingkök.

Han var gift med Inga-Lill Bergmark (1934-??) och de fick barnen Gerry (1941-), Göran (1943-), Vanja (1951-), Katrin (1955-)och Ylva Lindén (1960-)

1943 började Lindén arbeta på ett bygge i Arboga där hann snart uppfann ett nytt system för att slå valv med hjälp av standardiserade luckor till valvformar. Tillsammans med Nils Ericsson grundade han firman Valvkonstruktion för att exploatera uppfinningen. Den provades ut vid ett bygge i Arboga där Ohlsson & Skarne byggde hus åt HSB. För att starta bolagets lånades 250 000 kronor från Handelsbanken. Företaget växte och licensierade ut uppfinningen till andra företag i såväl Sverige som andra länder.

Under tiden började Elis Lindén experimentera men en ny byggkran som kunde placeras mitt i ett bygge. Ett provexemplar konstruerades på bygget i Arboga och visades framgångsrik upp. Han genomförde därefter ett bygge i egen regi i Västerås där kranen användes med framgång. Lindén-kranen som än idag ses på de flesta byggen var född. 1951 grundade han AB Byggnadskranar ihop med Nils Ericsson. 10 år senare hade företaget 300 anställda. 1958 ändrades namnet till AB Lindénkranar. Företaget expanderade nu så snabbt att det blev problem med likviditeten. 1965 såldes därför företaget till Investment AB Promotion som 1968 slog ihop företaget med ett annat bolag som också köpts 1965, Alimak-verken AB. Alimak-verken tillverkade och tillverkar än idag byggnadshissar.

1964 ägde Elis Lindén en lång rad företag i vilka han också hade VD-poster och styrelseuppdrag, firma Valvkonstruktion (Stockholm), AB Lindénkranar, firma Vägg och Valvformar (Göteborg), AB Byggnadskranar, AB Lindenkranservice, AB  Gell stålformar och AB Metodbyggen. Vid försäljningen till Promotion hade han kvar de andra bolagen och hade dessutom Nordisk Kranservice AB samt ett antal fastigheter. I de olika företagen hade han i stort sett också alltid andra delägare. Han ägde också ett import- och handelsföretag, Aros Import AB, som importerade varor från exotiska länder och gjorde affärer med Nordvietnam, Östeuropa och Sovjet. Han uppfinningar tillhörde ett separat bolag, Lindénpatenter. Totalt ägde han helt eller delvis 14 företag år 1970 och var en mycket förmögen man.

När Promotion köpte Lindénkranar fick Lindén och Ericsson betalt i aktier i Promotion varvid de två blev bland de största aktieägarna, dock utan nån större rösträttsandel (2,7% för Nils Ericsson och 1,3% för Elis Lindén år 1971).

Elis Lindén var utöver uppfinnare och företagare också medlem i Sveriges Kommunistiska Parti/Vänsterpartiet Kommunisterna/Vänsterpartiet hela sitt liv, eller i alla fall nästan hela sitt liv.

I början av 1970-talet började det att knaka i fogarna för kranförsäljningen i det sammanslagna företaget medan det fortfarande fanns en marknad för hissarna. Verksamheten diversifierades och Lindén-Alimak gav sig på helt nya produktområden. Bland annat köptes Basks Mekaniska i Norsjö och utvecklingen av hydrauliska borrmaskiner tog fart. På den fronten hade emellertid Linden-Alimak hamnat i ett getingbo fyllt av ekonomiskt starkare konkurrenter. I början av 1980-talet tvingades de ge upp satsningen på borrmaskiner och samtidigt gick även krantillverkningen i graven. Verksamheten i Västerås lades ner.

Även Elis Lindéns dotter Vanja, eller som hon idag skriver namnet, Wanja som är gift Bellander, är uppfinnare.

Andra källor: Gustaf Olivecrona, Den nya miljonärerna, 1970

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,, , ,

Ett svar på “Lindén – Lindénkranar”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.