Edstrand

Den minsta finansgruppen och finansfamiljen i den statliga koncentrationsutrednigen från 1968, som kartlade företagsägandet i det svenska näringslivet år 1963 var familjen Edstrand. Men i själva verket borde gruppen varit större än vad som redovisas i utredningen. Därför att familjerna Malmros, Roos och Edstrand borde ha betraktats som en och samma finansgrupp runt Skånska Banken. Dessutom hade banken en nära koppling till familjen Ericsson i Åtvidaberg och familjen Ivarsson i Osby (BRIO).

Räknat på det sättet hade de tre familjerna år 1963, enligt siffror i den statliga koncentrationsutredningen, kontroll över företag med omkring 3 000 anställda, Br. Edstrand, Trelleborgs Ångfartygs AB, Guldsmeds AB GAB, Sydinvest, Skånska Banken m.fl. och kontroll över företag tillsammans med andra ägargrupper med totalt 7 000 anställda, däribland Munksjö, Addo,Nyby Bruk och Investment AB Öresund. Totalt ungefär 10 000 anställda.

Familjen Edstrands
position som en av de 15 familjerna i Koncentrationutredningen baserade sig på deras ägande av järngrossistföretaget Bröderna Edstrand AB som grundades 1885 av bröderna Hans Edstrand (1855-1926) och Jöns Theodor Edstrand. 1898 köpte företaget några mindre bruk men de såldes omedelbart efter första världskriget.

Hans Edstrand var initiativtagare till att Skånska Banken som startades genom att ta över Köpmannanbankens kontorsnät i Skåne vid årskiftet 1920/21. Hans Edstrand var till en början styrelseordförande i Skånska Banken, en post som togs över av Axel Roos (1886-1957) när Hans Edstrand dog. Familjen Roos blev ganska snart också de störst aktieägarna i banken.

Efter Hans Edstrands död så var det hans söner Knut Edstrand (1899-1963) och Gunnar Edstrand (1901-77) som tog över i familjeföretaget. Reinhold Edstrand, initiativtagare/initiativgivare till den Edstrandska stiftelsen var förmodligen en son till Jöns Theodor Edstrand.

Knut Edstrand satt i styrelserna för Åtvidabergs Industrier, Landsverk, Bröderna Edstrand osv medan Gunnar Edstrand satt i Skånska Banken, Wockatz & Co, Bröderna Edstrand med flera företag. Senare också i MAB & MYA. Gunnar Edstrand tycks också ha varit en hyfasd tennisspelare i unga dar. En tredje bror, Carl-Gustaf Edstrand (1904-?) var bruksdisponent vid Spångsholms Bruk i Sya.

Byggmaterialverksamheten i Bröderna Edstrand expanderade kraftigt på 1930-talet. 1945 köptes järnbruksföretaget Nyby Bruks AB upp och blev ett dotterbolag till Bröderna Edstrand. Nyby Bruk var innan dess bankägt sen kristiderna på 1920-talet. 1962 såldes halva Nyby Bruks AB till Gränges AB och 1964 köpte Gränges AB den resterande halvan. 1966 sålde Bröderna Edstrand sitt största dotterbolag, Sya Bruks AB (Spångsholms Bruk) till Gunnebo Bruks AB.

Från nån gång på 1950-talet ägdes familjen Edstrand aktierna i Bröderna Edstrand AB via KB Betre, Knut Edstrand & Co. Samma kommanditbolag ägde också aktier i de 5 holdingbolag, AB Skåneintressenter, AB Hälsingborgsintressenter, AB Trälleborgsintressenter, AB Malmöintressenter och AB Sydsvenska Intressenter, som kontrollerade Skånska Banken och som i sin tur kontrollerades av familjen Roos.

Efter Knut och Gunnar tog nästa generation i familjen Edstrand över som ägare, det var Hans-Christian Edstrand (1938-2009), Lars Edstrand, Per Edstrand (1939-) och Odd Edstrand.

Fortfarande 1986 kontrollerades Bröderna Edstrand av kommanditbolaget som nu hette KB Edstrand & Co och ägdes av 6 medlemmar i familjen Edstrand. Även de ovan nämnda Intressenterbolagen ägde aktier i Bröderna Edstrand på 1980-talet. 1988 köptes Br. Edstrands AB av Trelleborgskoncernen och 1999 av Nordic Capital för att 2007 byta namn till BE Group. Idag är bolaget börsnoterat och största ägaren är AB Traction som kontrolleras av familjen Stillström.

Troligen tillhör Mårten Edstrand (1966-) som är anställd på familjen Paulssons bolag Wihlborgs också den gamla grosshandlarsläkten. Han har intressen i ett par mindre fastighetsbolag och är eller har varit involverad i exploateringen av den så kallade strandhotellstomten i Falsterbo, något som orsakade ett internt bråk inom den skånska överklassen.

Läs mer: Sydsvenskan1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, Skånskan, Nordic Capital, Torshälla GK,Arkitekturmuseet, Newsdesk1, 2, FSVE, FSSK, Strandhotellstomten, RT, Malmö stad, Malmö konstmuseum, HD1, 2, VA, DN, NT, Corren,

Andra källor:
Vem äger Sverige, Koncentrationsutredningen, SOU 1968:7
CH Hermansson, Monopol och storfinans – de 15 familjerna, 3:e upplagan, 1971
Gustav Olivecrona, Spekulanterna, 1984
Sven-Ivan Sundqvist,
Ägarna och makten i Sveriges Börsföretag 1986, 1986
Jan Glete, Nätverk i näringslivet, 1994

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,, , , , , ,

5 svar på “Edstrand”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.