Björkman

Johan Björkman föddes 1944 och dog år 2007, endast 62 år gammal. Han hade på olika sätt uppnått en inflytelserik position i näringslivet. Men han kom förstås inte från ingenstans, det är väldigt få som gör det och som har gjort det i det svenska finanstoppen. Han föddes på Östermalm och växte upp i de rätta kretsarna.

Morfadern Iwar Sjögren (1888-1972) var VD i Skandia mellan 1944 och 1955 och fadern var chef i försäkringsbolaget Framtiden som var ett av de företag som köpte den svenska datorn BESK. Enligt Veckans Affärer är Johan Björkmans tidigare fru från den grevliga ätten von Seth och dessutom kusin med Peter Wallenberg. Några sådana uppgifter kan jag dock inte hitta i adelskalendern så det förefaller faktiskt som om Veckans Affärer har fel på den punkten. Hon heter i verkligheten Eva Seth och var dotter till Bertil Seth och Elisabeth Björnstjerna. Den senares mamma Sonja Björnstjerna var dotter till häradshövding Marcus Wallenberg och Amalia. Detta handlar om den borgerliga grenen av släkten Seth.

Johan Björkman fick jobb på bankirfirman E. Öhman år 1970 och 1971 började han på en annan firma, Jacobson & Ponsbach (japo) där han fick bli delägare. Under tiden i Japo samarbetade Björkman med den ökände fastighetshajen Adam Backström och efter att ett fel upptäckts i räkenskaperna på bankirfirman Japo år 1976 hamnade Johan Björkman i kylan.

Istället för att fortsätta på den inslagna vägen blev han nu istället journalist på Veckans Affärer mellan 1977 och 1980, sistnämnda år blev han chefredaktör. Men året efter började han på Carnegie efter att kompisen Thomas Fischer frågat honom om han vill jobba där. Där kom han att arbeta ihop med Fischer och Penser. Bland annat med de skumma affärerna kring Kaj Kjellqvist, Abba och Monark. Även Mats Qviberg jobbade på bolaget under denna tid. Andra som han träffade under tiden på Carnegie var Christer Brandberg, chef i ABBA:s bolag Kuben och inblandad i fiffelaffärerna kring Monark, samt Dag Tigerschiöld, mannen bakom företaget Skanditek. Familjen Björkman är fortfarande stora ägare i bolaget Skanditek och Carl Björkman (1970- ), son till Johan Björkman sitter i styrelsen.

Senare blev han VD i Asken (1986-88) när Carnegie köpte detta bolag och därefter VD i Carnegie intill 1989. Under 1980-talet kom han också att bli rådgivare åt den schweiziske affärsmannen Martin Ebner och Olof Stenhammar och dennes bolag OM. Björkman var också arkitekten bakom försäljningen av Carnegie Fondkommission till statliga PK-banken 1988.

Tillsammans med Tigerschiöld blev Björkman senare (kring år 2000 och åren därefter) inblandad i diverse affärer i flera olika bolag, Skanditek, LPG och Allgon som ledde till misstankar om brott. Han blev senare friad från brottsmisstankar. Han arbetade under denna tid också som rådgivare åt familjen Ax:son Johnson och satt i styrelsen för Tredje AP-fonden som han tvingades lämna, samt senare även som rådgivare åt Stenbeck där han fick viktiga uppdrag när Jan Stenbeck avled år 2002.

Björkman var också en av de som deltog i starten av magasinet Fokus.

Johan Björkman må ha kallats näringslivets Greta Garbo, men hans bakgrund var den typiska för en mäktig direktör. I tre generationer har han och hans förfäder varit direktörer i ledande svenska företag.

Läs mer: E24_1, 2, DN1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, DI1, 2, 3, 4, AV1, 2, 3, OMD, DM, AB, GU,Newsdesk,

Andra källor:
Pockettidningen R, 1982
Adelskalendern

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2009

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,, , ,

Ett svar på ”Björkman”

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.