Martin-Löf

Familjen Martin-Löf är en av Sveriges mer prominenta familjer idag. Sverker Martin-Löf (1942-) är en av Sveriges mäktigaste personer och en central figur i finansgruppen kring Handelsbanken och Industrivärden. Han är styrelseordförande i SCA, Skanska och SSAB samt sitter i styrelsen för de flesta större företag inom Handelsbankens intressesfär som Industrivärden, SHB och Ericsson.

Han är också en av dem som ärvt sin position i näringslivet. Hans far, Rutger Thure Martin-Löf (1913-?) var anställd på Iggesunds Bruk 1937-1944, disponent på Karlsborgs bruk i Kalix 1944-, direktör i SCA 1955-65 och därefter chef för Fiskeby. Under hela sitt liv en central figur i den svenska skogsindustrin alltså. Sonen Sverker blev VD i SCA 1988 och kvarstod som det till 2002. Man kan så att säga hävda att han ärvde direktörsposten från sin far med 20 års fördröjning.

Förutom att vara en av de mäktigaste i det svenska näringslivet är Sverker Martin-Löf också en avlandets mest högljudda klimathotsförnekare. Det är inte utan att man tror det hänger uihop. Som ledande företräadre för kapitalisterna i Sverige ser han naturligtvis allt prat om minskad miljöfarlig produktion för att rädda klimatet som ett hot mot företagens profiter och kapitalisternas rikedomar. Utöver det är han också kärnkraftsvän. Allt annat än en miljökämpe med andra ord.

Sverkers bror, Roland Martin-Löf, har varit verksam i Stora, VD i ModoPaper och senare vice VD och VD i Kvaerner Pulp & Paper och senare också styrelseordförande. Han är numera rådgivare i Private Equity-bolaget Star Capital Partners och innehar en del styrelseposter.

De två bröderna har alltså under närmare 30 års tid spelat en central roll i nordisk och svensk skogsindustri och innan dess var deras far aktiv i samma brasnch i minst 30 år. Familjen kan sägas var en modern skogsbaronfamilj, dock utan större ägarintressen, utan mer som professionella företagsledare. En direktörsfamilj med stor betydelse.

Sverker och Roland har dessutom två kusiner med centrala positioner innom den svenska forskningsvärlden. Det är de två bröderna och matematikerna Per Martin-Löf (1942-) och Anders Martin-Löf (1940-). Per Martin-Löf sitter i Kungliga Vetenskapsakademin och är en internationellt mycket känd och erkänd matematiker. Johan Martin-Löf (1937-) och bror till Per och Anders är för sin del ingenjör och aktiv inom Telia och Tekniska Museets Vänner. Hans fru verkar vara en aktiv kommunpolitiker i Stockholm för moderaterna.

Utöver dessa nämnda finns det en Anders Martin-Löf av en yngre årgång som bland annat är aktiv i företaget RaySearch, samt en Andreas Martin-Löf som har en arkitektbyrå. Körpedagogen Cecilia Martin-Löf tillhör också släkten.

Läs mer: DN1, 2, 3, 4, SVD, Byggvärlden, IVL, DPS, E24_1, 2, Markow, Newsdesk, Pappers, AV1, 2,VA1, 2, IDG, RT, DI, Fokus, ISA, The Local, PaperonWeb, VF, POPOnline, KTH, NyTeknik, Telia, PA,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2009

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,, , , , , , ,, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

PS. Många uppgifter i inlägget kring Sverke Martin-Löf är numer aktuella

Ett svar på “Martin-Löf”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.