John Mattson

I Gustaf Olivecronas bok, De nya miljonärerna, från 1970, porträtteras ett antal personer som blev rika under 1950- och -60-talen. Det handlar huvudsakligen om sådana personer som idag kallas för entreprenörer. En av de porträtterade är byggmästare John Mattsson som föddes 1915 på Väddö. Som 15-åring gick han till sjöss, men trivdes inte riktigt med detta utan fick senare på lite omvägar jobb som byggnadsarbetare i Skånska Cementgjuteriet (kallades skåningarna). Samtidigt som han arbetade där läste han kvällskurser och kom efter tre år in på ingenjörsutbildning vid Tekniska skolan. När han var färdig år 1941 fick han arbete hos skåningarna igen, nu som verkmästare. Detta var under en period när nästan ingenting byggdes i Sverige så han hade lite tur kan man nog säga.

Sitt första egna bygge som byggmästare färdigställde han 1945, samma år som han också bildade John Mattson Byggnads AB. Med hjälp av vännen och bilhandlaren Ingvar Bergengren (”Bilkungen”) fick han fler och större jobb som byggmästare. Firman växte och snart började han bygga bostäder i massproduktion med flera av Stockholms förortskommuner, Sollentuna, Täby, Danderyd, Nacka, Boo osv samt HSB som kunder. Detta var i början av miljonprogrammet och bolaget belv i mitten av 1960-talet ett av de största byggbolagen i Sverige. 1956 sålde han dock John Mattson Byggnads AB till Handelsbankens investmentbolag Industrivärden och fick dels 30 miljoner kronor i kontanter samt en post på 36 000 aktier i Industrivärden som betalning. Den aktieposten gjorde honom till den störste private aktieägaren i Industrivärden.

En del av fastigheterna som byggbolaget ägde köptes dock loss av John Mattson personligen och för skötseln av fastigheterna startade han Förvaltnings AB John Mattson. 1970 ägde han fastigheter till ett värd av omkring 50 miljoner. John Matsson Byggnads AB hade ett avtal med honom som gav dem rätten till att vara enda byggare på tomter som han exploaterade, exempelvis Larsbergsområdet på Lidingö. John Mattson själv var länge en stor privat aktieägare i Hennes & Mauritz (numera HM) och satt i styrelsen för bolaget under lång tid. En position och plats som numera övertagits av en annan byggföretagsägare, Fredrik Lundberg.

1984 hade fastighetsägandet flyttas till förvaltningsbolaget och värdet på fastigheterna uppgick till 700 miljoner kronor. I motsats till andra fastighetsägare och fastighetsbolag deltog John Mattson och hans bolag inte i fastighetsspekulationskarusellen. Förvaltningsolaget heter idag John Mattson Fastighets AB och äger bostadsfastigheter på Lidingö. Idag ägs bolaget av Kerstin Skarne (1948-) och Ann-Sofie Mattson, arvtagare till John Mattson. 2004 köptes Karin Mattson Nordin ut ur bolaget och Kristina Elfström köptes ut år 1997. Dessa fyra döttrar var de som ärvde företaget vid John Mattsons död år 1995. Kerstin Skarne är aktiv i en mängd företag och gift med Benkt Skarne (1941-), son till storbyggmästaren Allan Skarne i Ohlsson & Skarne.

Efter att Industrivärden köpt John Mattson Byggnads AB köpte detta bolag upp lundafirman Harry Karlsson och Stockholmsfirman Bergendahl & Höckert, bägge två välkända och välrenommerade byggföretag. Utöver detta skaffade sig Industrivärden också omfattande intressen i byggmaterialindustrin och köpte cementtillverkaren Gullhögens Bruk, mineralullstillverkarna Gullfiber, lättbetongstillverkaren Ytong samt A-betong mellan 1963 och 1971.

Via närstående bolaget Investment AB Promotion skaffade Handelsbanken/industrivärden sig kontroll över byggkranstillverkaren Lindénkranar, som köptes från uppfinnaren Elis Lindén (en annan av de personer som porträtteras i Olivecronas bok) år 1965. Lindén och hans partner i Lindénkranar fick 15 miljoner, huvudsakligen i Promotion-aktier. Promotion köpte i samma veva även Alimak-verken, HIAB och Åsedahus. Handelsbankgruppen skaffade sig på sätt så ett starkt grepp inom den, pga miljonprogrammet, så lukrativa och lönsamma byggbranschen. 1973 såldes Gullhögen till den dominerande cementtillverkaren i Sverige, Cementa, då en del av Euroc-koncernen.

John Mattson Byggnads AB heter idag JM AB och är ett av Sveriges större byggbolag med fokusering på bostäder. Bolaget är också en stor fastighetsägare, både vad det gäller bostäder och kommersiella fastigheter. Bolaget har ingen dominerande privat ägare utan de största ägarna är olika fonder och stiftelser där AMF pension och närstående bolag har 18,8% och Swedbankfonder 9,1%. Bolaget kan därmed sägas vara kontrollerat av dess bolag/institutioner. Den person som äger störst andel aktier är Stefan Persson (HM) med 0,5%.

Läs mer: FastighetsaktienSvefastFastighetsvärldenNewsdesk12Fastighetssverige,

Källor utöver ovanstående och i texten nämnda:
Mert Kubu, Bostadspamparna, 1971
CH Hermansson, Monopol och Storfinans – De 15 familjerna, 1965, 1971 (tredje omarbetade och reviderade upplagan)
CH Hermansson, Kapitalister II – Storfinans, 1981
Gustaf Olivecrona, Spekulanterna, 1984

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2009.

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om 

Ett svar på ”John Mattson”

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.