Euroc / Skånska Cementgjuteriet

Den företagsgrupp som fram till i slutet av 1960-talet kontrollerades av familjen Wehtje kom att utsättas för en rad försök till uppköp av andra finansgrupper under 1970-talets början. Detta ledde till att företagsledningarna i Industri AB Euroc (tidigare Skånska Cement AB) och Skånska Cementgjuteriet AB (numera Skanska) beslöt sig för att stoppa sådana försök och Cemengjuteriet köpte en stor post aktier i Euroc. Euroc var redan sen tidigare den största ägaren i Cementgjuteriet.

1974 offentliggjorde de två bolagen bildandet av tre nya investmentbolag, Opus, Protorp och Laverna. Till dessa bolag överläts Eurocs aktier i Skånska Cementgjuteriet och Cementgjuteriets aktier i Euroc. Ägare till de tre nya företagen var till en början Euroc och Cementgjuteriet. Laverna såldes dock snart av till Praktikergruppen, vid tillfället Robert Weils spekulationsleksak, och bytte namn till Investment AB Collector. Aktierna Laverna haft i Cementgjuteriet hade då redan avyttrats.

Senare kom både Opus och Protorp att få vidgat ägande och att introduceras på börsen. I slutet av 1970-talet kontrollerade gruppen även Ahlsell AB och gruppen smest framträdande representant varBengt Haak. Totalt fanns cirka 32 000 anställda i av gruppen kontrollerade bolag vid denna tid.

I början av 1980-talet köpte gruppen kring Skånska Cemengjuteriet uppp en stor post aktier i det av Wallenberg kontrollerade bolaget SKF. Detta skedde samtidigt som en annan grupp som kontrollerades av sina direktörer, nämligen Volvo, köpte upp en stor andel av aktierna i Atlas-Copco och Stora Kopparberg. För att motverka dessa försök övertag kom Wallenberggruppen att omorganiseras, dess struktur att bli enklare och de två centrala investmentbolagen att slås samman. Både SKF, Atlas-Copco och delvis Stora-Enso (som Stora Kopparbeg heter numera)kvarstår underWallenbergarnas kontroll. För att säkra kontrollen över dessa bolag och över ABB sålde Wallenbergsdäremot intressena i Alfa-Laval (ett företag där Lundbergs försökte få kontroll vid ungefär samma tid) till Tetra Pak.

Skanska, som bolaget bytte namn till år 1984, skaffade sig också ett kontrollerande intresse i Sandvik såväl som i kraft- och skogsbolaget Graningeverken vid mitten av 1980-talet. Totalt fanns det omkring 137 000 anställda i företag som kontrollerades eller kontrollerades tillsammans med annan ägargrupp av finansgruppen vid mitten av 1980-talet. 1987 var dessutom Protorp en stor ägare i AB Volvo och vice versa. Ett visst samarbete mellan de två sfärerna fanns.

Korsägandet var och är flitigt omdiskuterat och mycket kritiserat inom finanskretsar. Förutom inom finansgrupen kring Skanska fanns det vid mitten av 1980-talet kring ABV/Företagsfinans och kring Volvo. Hela ägargruppen kring Handelsbanken/Industrivärden är ju också uppbyggd så. Idag är det bara den sistnämnda som återstår.

Bolaget Custos (tidigare centrum i en egen finansgrupp) kom också att bli en del av de strukturer som kontrollerade Skanska och Sandvik vid mitten av 1990-talet. Hagströmer/Qvibergs bolag Öresund (som tidigare var kontrollerat av just Custos) försökte köpa en kontrollpost i Custos vid denna tid men hindrades av att Skanska och Sandvik köpte aktier i Custos. Allt på inrådan av Wallenbergmannen Percy Barnevik, som vid denna tid var stark styrelseordförande i både Skanska och Sandvik.

Korsägandet i de olika bolagen kom dock att avvecklas med start vid just denna tid. Opus livsmedelsrörelse togs över av Volvo och återfinns idag i Orkla Industrier, ägt av familjen Hagen. Skanska kontrolleras idag av Handelsbanken/Industrivärden som redan i mitten av 1980-talet skaffat sig en stark position i bolaget. Även Sandvik kontrolleras idag av Industrivärden/HandelsbankenAhlsell ägs av utländskt riskkapital i form av Goldman Sachs och Cinven, det senare ett så kallat Private Equity-bolag. Industri AB Euroc är slaktat, cementtillverkningen slog på 1980-talet ihop med norska Norcem och ägs numera av Heidelberg Cement i Tyskland. Andra företag i Euroc-koncernen har spritts ut bland lite olika ägare.

Läs mer: Iföverken, Kommandobryggan, Karta & Oaxen, GP, AV, E24,

Övriga källor: SIND 1980:5, Sven-Ivan Sundqvist, Ägarna och makten, 1986 och 1987.

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2008.

Intressant?
Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,, , , , , , ,

Ett svar på “Euroc / Skånska Cementgjuteriet”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.