Den svenska skogen – Åmotfors

H. O. Brein och Jörgen Blakstad byggde pappersbruket i Åmotfors under åren 1896-1898 mellan Noreborg och Kroppstadfors träsliperier. Bolaget Åmotfors Pappersbruks AB bildades 1895.

Sågen i Kroppstadfors anlades kring 1865 och år 1887 anlades ett träsliperi på platsen. Samma år anlades också ett träsliperi i Noreborg. 1897 bildades AB Kroppstadfors Bruk.

1907 inköpte AB Kroppstadfors Bruk konkurrenten Noreborgs bruk med därtill hörande aktier i Åmotfors Pappersbruk AB. 1921 hade företaget 130 anställda. Styrelsen bestod av Jörgen Blakstad och VD var Rolf Hansen.

På 1920-talet övertog Wermlandsbanken aktierna i Åmotfors Pappersbruks AB.

Träsliperierna i Kroppstadfors och Noreborg lades ner 1926. Samma år kom Gösta Schotte till Åmotfors. Han blev år 1931 disponent och styrelsemedlem i företaget.

År 1938 sålde Wermlandsbanken Åmotfors cellulosafabrik och pappersbruk till Gösta Schotte och Nils Troedsson.

1947 hade företaget 350 anställda. Företaget ägde karftverk, pappersbruk och sulfatfabrik i Åmotfors, sågverk, kraftverk och kvarn i Koppstadfors samt kraftverk i Noreborg. Styrelsen bestod av Svante Påhlson (ordf.), Anton Dahlin, Gunnar Lewerth, Gösta Schotte och Nils Troedsson (VD).

Åmotfors pappersbruk AB övertogs år 1954 av Rottneros AB och ingick som dotterbolag till detta i Rottneroskoncernen. År 1960 blev docent Lennart Schotte företagets chef. Tillsammans med hela Rottneros-koncernen blev företaget en del av Vänerskog år 1976.

Vid Vänerskogs konkurs 1981 köptes Åmotfors Pappersbruks AB av Sverker Sjöberg, Kjell Olsson och John-Erik Johansson från företagsledningen tillsammans med det engelska handelsföretaget Ridley Quiney. År 1985 såldes bolaget till AB Bäckhammars Bruk.

Läs mer:

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.