Bokmånglarna – Bokus

Bokus AB är en av de två stora svenska internetbokhandlarna. Moderbolag i koncernen är Bokusgruppen AB som också äger den största fysiska bokhandelskedjan, Akademibokhandeln Holding AB med dotterbolaget Bokhandelsgruppen i Sverige AB.

Företaget grundades i augusti 1997 av Kajsa Leander och Ernst Malmsten under namnet Bokus. Redan året därpå såldes bolaget till KF Media vilka år 2000 sålde 50 procent av bolaget till tyska Bertelsmann. År 2002 köpte KF Media åter Bertelsmanns andel. Hösten 2005 övertog Bokus Akademibokhandelns Internetförsäljning och bytte då namn till Akademibokhandeln Bokus AB. I september 2006 övertog Bokus även Exlibris.se vilket skedde samtidigt med köpet av de fyra fysiska Exlibrisbutikerna i Stockholm.

Bokus blev 2009 en del av Akademibokhandeln och blev den 1 mars 2014 helägt av Akademibokhandeln AB. Året efter avyttrade KF-koncernen Akademibokhandeln och Bokus och sedan 2017 ägs de av industrigruppen Volati AB. Karl Perlhagen kontrollerar 43,3% av rösterna och 42,9% av kapitalet i Volati AB medan Patrik Gunnarsson Wahlén kontrollerar 24,3% av rösterna och 23,9% av kapitalet.

I mars 2018 lanserade Bokus en ny ljudbokstjänst, Bokus Play, en online-baserad streaming-tjänst för ljudböcker. Det är den minsta av de stora abonnemangstjänster för ljudböcker som finns i Sverige.

Styrelsen i Bokusgruppen AB består av Mårten Andersson (ordf), Mattias Björk, Anna Wallenberg och Cecilia Marlow. I Bokus AB består styrelsen av Maria Edsman (VD och ordf), Jane Jangenfeldt och Cecilia Helsing och samma personer utgör också styrelsen i Bokhandelsgruppen i Sverige AB.

Läs mer:

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.