Valedo Partners – Forsberg

Valedo Partners är ett private equity-företag, riskkapitalbolag, som bland annat ägs av bröderna Nils och Per Forsberg. Uppbygget av bolagsgruppen är mycket komplicerad med en mängd olika bolag i olika länder med delvis olika investerare och ägare. På Valedo Partners hemsida finns dessutom mycket lite information om företaget och dess investeringar och ingen som helst information om vilka som arbetar för Valedo Partners.

På Linkedin uppges Per Forsberg, Magnus Järnklev, Björn Lundgren och Allan Engström vara delägare (partners) i Valedo Partners medan Carl-Magnus Lindblom, Adam Sandberg, Linus Lundmark och Petter Riedel uppges vara anställda. En man vid namn Sven Mattsson uppges vara investerare. Nils Forsberg är rimligen också partner men han finns inte på Linkedin.

I Sverige finns Valedo Partners AB som bara har två styrelsemedlemmar och två delägare, nämligen bröderna Forsberg. Detta företag är sannolikt rådgivnings- och förvaltningsbolaget i verksamheten. Dessutom finns Valedo Partners Fund I AB, Valedo Partners Fund II AB och Valedo Partners III AB. Dessa tre är själva fondbolagen, dvs de som äger de företag Valedo investerat i vilka det även finns eller i alla fall funnits andra investerare än bröderna Forsberg.

De andra investerarna står för större delen av kapitalet i de olika intressebolagen men har i allmänhet B-aktier med lägre rösträtt. Valedo Partners får också en större andel av utdelningen än vad deras andel av de satsade kapitalet utgör. I alla fall var det på detta sätt fram till en dom i Kammarrätten 2019.

Valedo Partners Fund I AB ägde i slutet av 2019 bara företaget Carvel AB och är troligen på väg att avvecklas helt då Carvel AB har upplösts genom likvidation under 2020. Bara Nils och Per Forsberg sitter i styrelsen för Valedo Partners Fund I AB.

Några av bolagen som Valedo Partners Fund II AB äger enligt sajterna allabolag.se och proff.se finns inte längre bland de aktiva investeringar som Valedo Partners uppger att de har. De har sannolikt sålts under 2020. Bolaget verkar dessutom ägas av Allan Engström via Klockstigen Förvaltnings AB. I styrelsen för Klockstigen sitter Allan Engström som enda ordinarie ledamot med sin far Tommy Engström som suppleant. Styrelsen i Valedo Partners Fund II AB består av Håkan Johansson, Anders Gerhard Ullberg, Jan Larsson, Per Forsberg och Nils Forsberg.

De bolag som finns kvar i Valedo Partners Fund II AB är bland annat danska klädföretaget BeckSöndergaard Holding ApS med 30 anställda och med en ägarandel för Valedo Partners Fund II på 58% och Lakrids JB Holding ApS (LakridsBülow) med cirka 180 anställda där Valedo Partners Fund II äger 56%. I styrelsen för de danska bolagen representeras Valedo av Per Forsberg, Allan Engström, Roger Tjernberg och Carl-Magnus Lindblom i BeckSöndergaard medan Per Forsberg och Adam Sandberg sitter i styrelsen för LakridsBülow. Dessutom finns dotterbolaget Valedo II Services ApS i Danmark med Per Forsberg och Magnus Järnklev som direktörer/styrelsemedlemmar.

Vidare ägs 53% av norska Norva 24 Holding AS med cirka 530 anställda. I styrelsen för bolaget återfinns Allan Engström och Linus Lundmark.

I Sverige finns undersökningsföretaget Origo Group Holding AB med cirka 160 anställda där Valedo Partners Fund II äger 66% och Rapunzel of Sweden AB (sysslar med löshår och närliggande produkter) med cirka 50 anställda där Valedo Partners Fund II äger 78%. Origo Group är en sammanslagning av CMA Research AB och Markör Marknad & Kommunikation AB. Per Forsberg, Carl-Magnus Lindblom och Magnus Järnklev representerar Valedo Partners i Origo medan Nils Forsberg, Arthur Engel, Carl Henrik Ivar Ivarsson och Carl-Magnus Lindblom återfinns i Rapunzel.

Dessutom finns juicebarsbolaget Joe & The Juice med ett danskt moderbolag, Joe & The Juice Holding A/S. I detta företag har Valedo Partners Fund II ett minoritetsägande. Företaget har cirka 500 anställda. Per Forsberg, Adam Sandberg och Björn Lundgren företräder Valedo Partners i Joe & The Juice.

Valedo Partners Fund II AB äger också företaget Delavo AB som i sin tur äger Val Feeder Gp i Luxemburg. Delavos styrelse består av Per och Nils Forsberg.

Klockstigen Förvaltnings AB uppges också vara ägare av Valedo Partners III AB. Styrelsen i Valedo Partners III AB är exakt samma som i Valedo Partners Fund II AB med bröderna Forsberg samt styrelseproffsen Ullberg, Johansson och Larsson.

Valedo Partners III AB har bland annat skapat fiskgrossistföretaget Nordward Seafood Group AB genom köp av Kvalitetsfisk i Stockholm AB och Fisk i dag i Göteborg AB samt danska Copenhagen Seafood A/S och FSG Food ApS. Moderbolaget heter Nordward Seafood Holding AB och totalt finns det cirka 300 anställda. Nils Forsberg, Björn Lundgren och Linus Lundmark representerar Valedo i styrelsen för detta bolag.

Valedo Partners III AB har också investerat i restaurangföretaget Pincho Nation Group Holding AB med sammanlagt cirka 80 anställda. Här återfinns Per Forsberg, Adam Sandberg, Carl Henrik Ivar Ivarsson och Arthur Engel i styrelsen.

Vidare har Valedo Partners III investerat i programvaruföretaget BRP Systems Holding AB med sammanlagt cirka 60 anställda. I styrelsen hittar vi Nils Forsberg, Magnus Järnklev och Linus Lundmark från Valedo.

Slutligen har vi också Prosero Security Holding AB i Sverige med Per Forsberg, Magnus Järnklev och Carl-Magnus Lindblom från Valedo Partners. Företaget sysslar med installation och service av lås, larm och övervakningslösningar. Totalt finns cirka 330 anställda i Prosero.

I Norge finns Cordel Norden AS där Valedo Partners III äger cirka 68%. Antalet anställda är ungefär 60. Representanter för Valedo Partners i styrelsen är Carl Henrik Ivar Ivarsson, Adam Sandberg och Allan Engström. Dessutom har Valdeo Partners III en ägarandel på 68% i fastighetsföretaget Sefbo Holding AS med cirka 160 anställda. Allan Engström och Björn Lundgren är representanter för Valedo Partners III i den styrelsen.

Valedo Partners III AB äger också Valedo III Services ApS i Danmark med Per Forsberg och Magnus Järnklev i styrelsen.

Sammanlagt finns ungefär 2 500 anställda i företag där Valedo Partners investerat.

Bröderna Forsberg äger också Aldevo GP AB, Omnivo AB med moderbolaget Singleton i Luxemburg, Gåsharen Holding AB, Stålnäs Holding AB, Storsand Holding AB och Stengrynnan Holding AB. Alla bolagen ingår i det komplicerade nät av företag som kan anses utgöra delar av företagsgruppen Valedo Partners. Både Nils och Per Forsberg har tidigare arbetat för det stora riskkapitalbolaget EQT.

Även andra delägare (partners) i Valedo Partner har privata hildingbolag och förvaltningsbolag, Björn Lundgren har Värnsingarna Holding AB och helloalora AB, Magnus Järnklev har Bergkobben Holding AB och Vemlingen Holding AB och Allan Engström har som redan nämnts bolaget Klockstigen Holding AB.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.