Litorina

Litorina är ett av många mindre private equity-bolag, ofta kallade riskkapitalbolag, i Sverige. Grundarna av Litorina år 1998 var Harold Kaiser och Jan Lindefeldt som dock inte längre är involverade i företaget.

Som brukligt är företaget uppdelat i ett rådgivningsbolag och några fondbolag. Namnen på dessa kan ändras men just nu så heter moderbolaget i koncernen Litorina V Holding AB. Detta bolag har 3 dotterbolag, Litorina V AB, Litorina V Advisor AB och Litorina V (A) AB. Detta är rådgivningsdelen av företaget och det är här makten över företagsgruppen egentligen finns.

I styrelsen för Litorina V Holding AB sitter Lars Verneholt (VD), Jörgen Ekberg (ordf.) och Paul Steene. Dessa tre utgör också styrelserna i de tre dotterbolagen. Ägare av bolaget är Gustav Thott, Lars Verneholt, Magnus Ressel och Paul Steene. I sådana här sammanhang kallas ägare för partners. Gustav Thott som började på Litorina år 2006 ingår i kretsarna kring prinsessa Madeleine och prins Carl Philip. Lars Verneholt började på Litorina år 2008 efter att innan ha arbetat för Handelsbanken, Merrill Lynch, Carnegie och Catella. Magnus Ressel började också på Litorina år 2008. Paul Steene började på Litorina redan 1999.

De äger också ett företag som heter Litorina V Investment AB som har samma styrelse som de andra bolagen. Detta bolag är formellt huvudägare i flera av gruppens investeringar, däribland Digpro Group AB, JOHBECO AB (Johan i Hallen i Göteborg AB och AB Bergfalk Holding) och Care of Carl AB. Digpro har cirka 120 anställda och sysslar med IT-programvara. JOHBECO har 320 anställda i verksamheten som utgörs av grossist- och detaljisthandel med livsmedel. I Care of Carl AB med cirka 60 anställda har Litorina ungefär 70% av aktierna. Lika stor ägarandel har de i JOHBECO och lite mindre (65%) i Digpro.

Danska klädförsäljningsföretaget NN.07 ApS med moderbolaget Chino BidCo AS ägs till 50% av Litorina Investment AB och till cirka 30% av svenska Fidelio Retail Holding AB som är ett dotterbolag till Katarina Martinsson AB (ägt av Katarina Martinsson, född Lundberg). Antalet anställda i detta företag är cirka 20.

I norska sjukgymnastik och naprapatföretaget Physical Medicine Group (PMG, Klinikk for Alle och Naprapatlandslaget) med cirka 70 anställda och 300 anlitade egenföretagare uppger Litorina på sin hemsida att de äger cirka 60%. Detta syns inte på sajter som listar ägande i aktiebolag ännu då uppköpet av Naprapatlandslaget skedde i november. Litorina äger även 55% i Sushi Yama-koncernen med 400 anställda. SushiYama har anklagats för att utnyttja mongoliska gästarbetare men det rör sig om saker som främst ägt rum innan Litorina gick in som delägare.

Bolagets äldre fonder, Litorina III och Litorina IV finns i skatteparadis som Jersey och Guernsey. I hela paketet ingick även komplicerade system för lönerna till Litorinas ägare. Något som ledde till en skattesmäll för många av de inblandade.

I Euroflorist Intressenter AB som sysslar med blomsterhandel äger Litorina Kapital III LP cirka 55% av aktierna. I Euroflorist finns cirka 160 anställda. I säkerhetsföretaget mySafety Group AB med ungefär 270 anställda är Litorina Fond III innehavare av 95% av aktierna och i tapetföretaget WA Wallvision AB (med dotterbolaget AB Borås Tapeter) med ungefär 210 anställda äger Litorina III-fonden cirka 65%.

Investeringen i mySafety gjordes 2007 men då hette bolaget Securia Systems och Litorina köpte 60%. 2009 avslöjades i media att Securias grundare tidigare dömts för grov brottslighet, bland annat mord och bedrägeri. De två kvarstod efter köpet i Securias styrelse och flera av företagets partners valde att avsluta samarbetet på grund av detta. De två grundarna lämnade företaget efter avslöjandet och Litorina övertog deras aktier.

2010 fick mySafety kritik för att automatiskt förlänga abonnemang på tjänster och för att ställa betalningskrav på kunder för tjänster som de inte beställt. Detta ledde till att Konsumentombudsmannen 2013 stämde bolaget i Marknadsdomstolen rörande avtalsvillkor och marknadsföring efter att ha fått in klagomål från missnöjda kunder. Marknadsdomstolen fällde Mysafety på en av de tre åtalspunkterna.

I IT-företaget Fractal Design (formellt FDGI Holding AB) äger fonden Litorina IV cirka 50%. Fractal Design har cirka 60 anställda. KungSängen Group AB med 140 anställda ägs till cirka 75% av Litorina IV LIT. LL Intressenter (Leos Lekland) ägs till cirka 60% av LL Intressenter Coinvest LP som i sin tur ägs av fonden Litorina IV. Antalet anställda i Leos Lekland är ungefär 360.

Litorina IV LP är innehavare av cirka 75% av aktierna i transportföretaget LGT Group AB (LGT Logistics) som har cirka 440 anställda. Northern Environmental and Water Solutions AB (NEWS) med cirka 90 anställda ägs också av Litorina IV LP med cirka 65% av aktierna. Företaget gör utrustning för avlopp och avloppsrening.

Rugvista Group AB som säljer mattor och har cirka 70 anställda ägs till 65% av Litorina Partners IV Ltd.

Det finns idag totalt cirka 2 900 anställda i företag som Litorinas olika företag och fonder är delägare i. Det handlar framförallt om olika säljföretag och serviceföretag. I de olika bolagen representeras Litorina av följande personer:

  • Jörgen Ekberg; Euroflorist, KungSängen, mySafety, NEWS
  • Björn Källén; Care of Carl, Euroflorist, Fractal Design, mySafety
  • Gustav Thott; Fractal Design, Leos Lekland, NN07, PMG
  • Kristian Holmström; KungSängen, LGT Logistics, NEWS, PMG
  • Magnus Ressel; Care of Carl, Digpro, RugVista
  • Lars Verneholt; JOHBECO, Leos Lekland, SushiYama
  • Mattias Letmark; JOHBECO, SushiYama, WallVision
  • Paul Steene; LGT Logistics, RugVista, WallVision
  • Andreas Nyberg; Digpro, NN07
  • Philip Shen; SushiYama

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.