Dan Olofsson och Danir

Dan Olofsson föddes som den näst äldst av fem syskon i Ekenäs i Finland, där fadern hade tjänst som pastor i Karis 1948–1951. Föräldrarna och släkten har sina rötter i Kaxås i Jämtland. När Olofsson var ett år, flyttade familjen till Malmö, där han växte upp och fortfarande är bosatt.

Han utbildade sig till ingenjör på Pauliskolan i Malmö och inom väg- och vattenbyggnad på Lunds Tekniska Högskola, med examen 1974. Därefter började han som konsult på VBB, där han under oljekrisen 1979 blev gruppchef för VBB:s nya satsning på en energiteknikgrupp.

Han blev sedan regionchef för Scandiaconsults södra region och efter ett år till affärscontroller. I samband med en ägarkonflikt i företaget, valde Olofsson att tillsammans med John Wattin och Ronny Forsberg 1986 grunda det egna konsultföretaget Sapia, inom vilket Olofsson byggde upp den tekniska konsultdelen Sapia Teknik. År 1989 blev han koncernchef för hela Sapia-gruppen och 1993 köpte han loss Sapia Teknik med 400 anställda som namnändrades till Sigma. 1997 hade Sigma 600 anställda.

År 2001 hade verksamheten vuxit till över 3 000 anställda och Sigma delades upp i tre olika börsföretag inom respektive affärsområden under namnen Sigma, Epsilon och Teleca. Olofsson blev styrelseordförande i alla tre och huvudägare via sitt privata holdingbolag Danir.

Danir etablerade Thanda Private Game Reserve år 2002. Det är ett safarireservat i Sydafrika med turistanläggningar inriktade på rika människor. Åren 2009-2016 utsågs Thanda Private Game Reserve av World Travel Awards utsetts till ”The World’s Leading Luxury Lodge”. 2007 var han tillsammans med Ilmar Reepalu misstänkt för mutbrott då han bjudit den senare till lyxanläggningen i Sydafrika. De åtalades men friades.

Epsilon köptes ut från från börsen år 2003. Därefter inleddes en kraftfull utveckling av bolaget. Satsningar gjordes inom inbyggda system och IT och under 2008 påbörjades arbetet med att bygga upp ett nätverk av underkonsulter. 2012 avyttrades Epsilon.

2013 köptes Sigma med 1 400 anställda ut från börsen. Samtidigt breddades koncernen till att omfatta 6 affärsområden: Sigma ITC, Sigma Technology, Sigma Connectivity, Sigma Industry, Sigma Civil och Sigma Ukraine. 2016 hade Sigma 3 200 anställda och hela Danir-koncernen 3 500 anställda.

Idag har Danir-koncernen ett nittiotal dotterbolag och ett tjugotal portföljinvesteringar. Moderbolaget i koncernen heter Danir Development AB som äger Danir AB. Danir AB äger i sin tur bland annat Danir Fastigheter AB, Miniguard AB, Sigma AB (cirka 5 000 anställda) , IT-bolaget Infotech Scandinavia AB (Advantum), 57% i United Influencers International AB som sysslar med att tjäna pengar i den moderna veckotidningsbranschen, 91% i IT-bolaget Mikz AB, Danir Resources AB med dotterbolaget A Society AB, ett gigföretag (kallas konsultmäklare) som sysslar med inhyrning av konsulter som är egna företagare , samt Thanda Group Pty Ltd som sysslar med lyxturism. Lars Kry, tidigare koncernchef i börsnoterade Proffice, och Martin Hansson är minoritetsägare i Danir Resources AB. Minoritetsägare i United Influencers är troligen Kjell Tveter och Istvan Beres,

Danir Development AB ägs av Dan Olofsson och hans barn Johan Glennmo, Andreas Olofsson Tarantino, Hanna Olofsson. Styrelsen i bolaget utgörs av Dan Olofsson (ordf.), Christin Olofsson, Johan Glennmo, Hanna Olofsson och Andreas Olofsson Tarantino. Johan Glennmo är VD i Danir AB, det rörelsedrivande koncernmoderbolaget. Styrelsen i Danir AB är i övrigt denssamma som i Danir Development AB.

Sommaren 2020 köpte Danir Resources aktier motsvarande 46,5 procent av aktierna och 72,3 procent av rösterna i Poolia från företagets grundarfamilj Örås. Ett bud på alla aktier i Poolia har lagts. Poolia har cirka 500 anställda.

Hela Danir-koncernen inklusive Poolia AB har cirka 5 800 anställda.

Utöver dotterbolagen har Danir-koncernen kontrollerande ägarintressen i sopföretaget Cindrigo (36,9%), delägarskap i reklamföretaget NocNoc AB, gruvföretaget Kaunis Holding AB (Kaunis Iron AB) med cirka 1 000 anställda, IT-företaget Rexor AB (Stefan Widén är majoritetsägare), riskkapitalbolaget Spintop Ventures, Radinn AB, finska IT-företaget Aava Mobile (120 anställda), Brainlit AB, TerraNet Holding AB som utvecklar IT-system för självkörande fordon och parkeringsbolaget Hub Park AB.

Dan Olofsson och Danir är också engagerade i en mängd olika välgörenhetsprojekt, stiftelser och annat samt en stor sponsor av fotbollsklubben FC Rosengård.

Idag är också Dan Olofsson misstänkt och åtalad för insiderbrott i fastighetsbolaget Victoria Park.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.