Apotea – pandemiprofitör

Familjeapoteket AB grundades 2006 av bland annat 6:e AP-fonden som ett resultat av avregleringen och privatiseringen av läkemedelshandeln i Sverige.

År 2011 såldes aktiemajoriteten i Familjeapoteket till Pär Svärdson och fem andra personer som hade erfarenheter av e-handel från Adlibris som grundats av Pär Svärdson år 1997. 6:e AP-fonden (FPV Holding AB) kvarstod dock som en betydande ägare.

År 2012 bytte bolaget namn till Apotea AB och lanserade sitt internetapotek. Apotea blev framgångsrikt och växte därefter snabbt.

2016 såldes 11% av aktierna i Apotea AB till ett konsortium bestående av det familjeägda investeringsbolaget Ernström & Co samt Jonas Nordlander och Filip Engelbert, grundare av den ryska e-handelssajten Avito. Säljare var två tidigare utomstående investerare samt huvudägaren Laulima AB, med Pär Svärdson i spetsen. Detta innebar att Laulima efter försälningen var ägare till 53,5% av Apotea AB.

I april 2017 köpte Creades AB, ägt av Sven Hagströmer, 4,9% av aktierna i Apotea (egentligen i holdingbolaget Apolea Holding AB) från tidigare ägare.

Pensionsbolaget Alecta köpte för sin del 19% av aktierna i bolaget från 6:e AP-Fonden under 2019. Detta innebar att 6:e AP-fonden i stort sett hade sålt hela sitt innehav av aktier i Apoteakoncernen.

Idag är Laulima AB huvudägare i Apotea med 52% av aktierna i Apolea Holding AB som till 100% äger Apotea AB. Huvudägare i Laulima AB är Pär Svärdson genom det personliga bolaget Tromelin AB. Andra delägare är Anders Cserkuti och Fabian Fischer. Den sistnämnde sitter inte i styrelsen för Laulima AB men det gör Pär Svärdson, Anders Cserkuti, Pia Stoltz, Sofia Modig och Camilla Günesli. De kan nog alla antas vara delägare. Totalt har Laulima AB 20 delägare.

Nätapoteket Apotea har gynnats av covid-19-pandemin och det har inneburit ett ökat tryck på deras centrallager (som de kallar logistikcenter i enlighet med modernt språkbruk) i Morgongåva. Detta tycks ha resulterat i sämre arbetsförhållanden i ett företag som redan tidigare kritiserats för dåliga arbetsförhållanden.

I styrelsen för Apolea Holding AB sitter Pär Svärdson, Camilla Günesli, Jonas Hagströmer (representerar Creades AB) och Martin Alsander. Den sistnämnde är bland annat VD i Stampen Media AB (bland annat tidningen GP) som ägs av bland annat Ernström & Co, familjen Olsson (Stena) och familjen Hjörne. Familjen Hjörne och ägarna av Ernström & Co (fam. Hielte) är släkt. Suppleant i styrelsen är Adam Imreorow.

I styrelsen för Apotea AB sitter Pär Svärdson, Camilla Günesli, Jonas Hagströmer, Martin Alsander, Mats Lindell, Eva Swartz Grimaldi, Anders Eriksson, Amelia Adamo och Monica Lindstedt (en av tidningen Metros grundare) med Adam Imreorow som suppleant. Eva Swartz Grimaldi är gift med Salvatore Grimaldi och från familjen Swartz som varit en av Norrköpings rikaste och mest inflytelserika familjer i århundraden. apote har idag cirka 540 anställda.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.