Grimaldi – CD-skivor och cyklar

Salvatore Grimaldi kom tillsammans med sina föräldrar till Sverige och Västerås på 1950-talet. Han började som vuxen att arbeta på Volvo i Köping och flyttade dit. 1970 startade han ett eget sliperi i sitt garage. 1972 får företaget, Grimaldis Mekaniska Verkstad en egen verkstadslokal. 1980 hade företaget 15 anställda och idag, efter en del uppköp av andra företag på 1980-talet, är det cirka 40 anställda som tillverkar ringformiga precisionskomponenter.

Ett av de företag som Salvatore Grimaldi tidigt köpte var Toolex Alpha AB, ett företag som tillverkade maskiner för tillverkning av CD- och DVD-skivor. Han köpte bolaget från Atlas-Copco år 1987 men sålde det år 1996 igen. Bolaget noterades då på börsen i Amsterdam men år 2001 kom företaget på obestånd. Salvatore Grimaldi köpte då tillbaks den svenska delen av företaget som fick namnet Alpha Sweden AB. Lönsamheten i bolaget var dock dålig och moderbolaget, Vencap Industrier (i sin tur dotterbolag till Grimaldi Industrier), fick ständigt skjuta till kapital för att rädda företaget från konkurs. Alpha Sweden AB gick dock till slut ändå i konkurs.

Grimaldi Industrier är en koncern med ganska snårig uppbyggnad med olika holdingbolag, rörelsdrivande bolag och delägda bolag i olika nivåer. Moderbolag är Grimaldi Industri AB. Via delägda dotterbolaget Vencap Industrier äger Grimaldi cykelkoncernen Cycleurope med märken som Monark, Bianchi, Crescent och Kildemoes. Via helägda SAGRI Development AB äger Grimaldi företagen Grimaldi Mekaniska Verkstad, Karlsson Industrial, Plockmatic och Contento. Det totala antalet anställda i Grimaldi Industrier är 1 700. SAGRI är också en av de största ägarna i 3nine AB (cirka 20 anställda) med 49,1% av aktierna. SEB Venture Capital äger också en stor post och de anställda samt andra småbolag resten. SAGRI är också kontrollerande aktieägare i Pricer AB genom att man äger 10,4% av aktiekapitalet och kontrollerar 11,9% av rösterna. Pricer har cirka 60 anställda.

2001 köpte Salvatore Grimaldi den lyxiga Villa Geber i Diplomatstaden i Stockholm. Han var åren 2004-2006 ordförande i organisationen företagarna. Han är gift med Eva Swartz från en familj som en gång i tiden var en av de rikaste och mäktigaste i Norrköping.

Mer: SR, Ny Teknik1, 2, Resumé, TV4, DJ, Newsdesk1, 2, DPS, Chef, SVD1, 2, VA, EX, NT, AB,SDS, DN,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2010.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,, , , , , , , , , , , , , , , ,, ,

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.