Hobohm och Hielte – Ernströmgruppen

Ernström & Co AB bildades 1918 med Ivar Ernström som huvudägare. 1919 kom Albert Hobohm till Sverige och 1922 blev han anställd i Ernström & Co. Tillsammans byggde de två upp Ernströmgruppen till ett större grossistföretag inom byggsektorn. Albert Hobohm blev också delägare i företaget och också huvudägare så småningom. 1950 tog Albert Hobohms son Gerhard Hobohm över sin fars plats i företaget.

1972 ägde familjen Hobohm 63 % av Ernström & Co AB och familjen Ernström ägde 37%. Gerhard Hobohm ägde själv 49,5%, men redan 4 år senare ägde Gerhard Hobohm tillsammans med barnen Agneta Hielte, Susanne Hobohm och Christian Hobohm hela företaget, vars moderbolag nu hette Ernström-Gruppen AB.  Ernström & Co AB var då ett dotterbolag i vilket Ernström-Gruppen AB ägde 62,6% och familjen Hobohm resterande aktier direkt.

Gerhard Hobohm donerade en del medel till Ulla och Gerhard Hobohms Stiftelse som delar ut pengar till hjälporganisationer i Göteborg med lokal förankring och till Gerhard Hobohms minnesfond som ger stipendier till byggingenjörsstudenter.

I styrelsen för företaget, där moderbolaget idag heter Ernström & Co AB igen,  sitter idag Fabian Hielte, Staffan Ingeborn, Susanne Hobohm, Per-Olof Josefsson och Anders Nyrén. Styrelsen i dotterbolaget Ernströmgruppen ser annorlunda ut. Koncernen har 320 anställda. I koncernen ingår bolag som Armaturjonsson och Kakeldax. Företaget äger vid sidan av grossiströrelsen också en hel del fastigheter i Göteborg via olika dotterbolag.

Ernström & Co är också huvudägare i fastighetsföretaget Platzer med 14,2% av kapitalet men 39,9 % av rösterna. Familjen Hielte/Hobohm kontrollerar direkt eller via privata bolag ytterligare 27,4% av kapitalet och 7,7% av rösterna. Näst största privata ägargrupp i Platzer är familjen Paulsson som äger byggbolaget Peab och många andra bolag i fastighets- och byggsektorn. Familjen Paulsson kontrollerar via bolag (AnJa Invest AB) 20,1% av kapitalet och 23,6 % av rösterna. Styrelsen i Platzers moderbolag, Platzer Fastigheter Holding AB, utgörs av Fabian Hielte, Lena Apler, Gustaf Hermelin, Carl Arne Ingemar Larsson och Eva Persson. Platzer har cirka 40 anställda.

Även i Nederman-koncernen (Nederman Holding AB) är familjen Hielte/Hobohm stora ägare. Via Ernströms & Co äger de 10,3% av aktier och kapital. De kan under senare tid ha förändrat detta ägande, dvs vem som äger och/eller köpt på sig fler aktier. I detta fall har även familjen Douglas via Investment AB Latour ett större aktieägande, hela 29,98% av aktier och röster. Fabian Hielte representerar familjen i styrelsen för Nedermans. Nedermans är ett företag med 1 600 anställda som sysslar med miljöteknik, dvs en grossist för olika produkter inom områden som numer kallas för miljöteknik, dvs luftrening, ventilation, industristädning, sanering osv.

Familjen Hielte/Hobohm tycks också vara delägare i ett antal skidanläggningar genom Branäs-Gruppen AB då Fabian Hielte sitter i flera av den koncernens bolagsstyrelser. Branäs-Gruppen har 140 anställda. Vidare äger familjen AlbMin AB och C Hobohm Konsult AB. I styrelsen för nybildade AlbMin AB sitter Fabian Hieltes morbror Christian Hobohm och dennes barn samt Fabian Hielte och Staffan Ingeborn. Christian Hobohm sitter dessutom i styrelsen för några andra småföretag som familjemedlemmar äger helt eller delvis. Ett annat nybildat familjeföretag är Hobohm Brothers Equity AB med Staffan Ingeborn, Fabian Hielte och att par andra släktingar i styrelsen, Johannes Hobohm och Maximilan Hobohm. Släktingar som också äger Hobohm Brothers Film AB. I övrigt sitter Fabian Hielte i ett stort antal företagsstyrelser, i huvudsak koncernbolag, men även andra.

Flera medlemmar i familjerna Hobohm och Hielte tillhör de rikaste i Göteborg och har så gjort under lång tid. Fabian Hielte är gift med Harriet Cobbold, dotter till Marika Cobbold Hjörne, delägare i mediekoncernen Stampen och syster till Peter Hjörne. Susanne Hobohm var för sin del mångårig medarbetare i Bonniers tidningar och tidigare chefredaktör på GT.

Fabian Hielte sitter också i styrelsen för Wanås Konst. Bland annat tillsammans med Fanny Sachs, gift med Marcus Wallenberg.

Ursprungligen skrivet på Svensson-bloggen 2014

Intressant?
Mer: DPS, Resumé, Tre Vänner, Café, Filmiväst,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ett svar på “Hobohm och Hielte – Ernströmgruppen”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.