Brummer & Partners – många bolag och fonder i skatteparadis

En artikel från 2011.

Brummer & Partners (B&P) är förmodligen det största hedgefondsbolaget i Sverige med en rad olika hedgefonder. De flesta andra hedgefondsbolag som AdrigoCaseExcalibur eller RAM har bara enstaka eller ett par fonder men Brummer har en uppsjö.

Totalt har Brummer & Partners dessutom 250 anställda, medan de flesta andra av hedgefondsbolag mäter antalet anställda i ental eller tiotal. Av dessa 250 arbetar 100 stycken i dotterbolaget B&P Fund Services. Företaget uppger själv att de är en av Europas ledande hedgefondsförvaltare. B&P investerar i allmänhet i sina egna fonder. Det finns ingen stark koppling till någon stor svenska finansfamilj.

B&P grundades redan 1995 och året efter startade fonden Zenit. Bolaget förvaltar idag 90 miljarder SEK, något som gör bolagate till en av Sveriges större oberoende förmögenhetsförvaltare.

Delägare i Brummer & Partners är Patrik BrummerSvante ElfvingKent JanérPer JosefssonKlaus JänttiTorbjön Olofsson och Peter Thelin. Patrik Brummer, Svante Elfving, Per Josefsson och Peter Thelin har alla arbetat på Alfred Berg tidigare. Brummer & Partners fonder sköts i allmänhet av dotterbolag till företaget. Ibland är dock Brummer minoritetsägare. De olika bolagen är (med Brummers andel i %):

Futuris delägare vid sidan av B&P är Mattias Nilsson, Karl-Mikael Syding, Arne Vaagen och de sitter alla i styrelsen tillsammans med Svante Elfving och Ola Paulsson.

Lynx har fonder både i Sverige och i skatteparadis som Bermuda och har 35 anställda som väl då inte ingår i antalet anställd som Brummer & Partners har. Ursprunget till företaget finns inom Nordea. Förutom Brummer & Partners är delägarna Svante Bergström, Jonas Bengtsson och Martin Sandquist. I styrelsen för Lynx ingår förutom dessa tre också Svante Elfving och Ola Paulsson från B&P.

Fonden Manticore (Manticore Fund Cayman Ltd) som är hemmahörande i skattesmitarparadiset Cayman Islands sköts av Contour Asset Managment i vilket även David Meyer och Seth Wunder är delägare.

Förutom i Sverige så har Nektar också en fond på Bermuda där B&P har ett dotterbolag som tar hand om denna fond. Övriga delägare i Nektar Asset Management är Thomas Andersson, Fredrik Attefall, Kent Janér, Kerim Kaskal, Martin Larsén, Torbjörn Olofsson, Patrik Olsson, Thomas Orbert och Ralf Seibert.

Observatory Capital Management LLP är ett managed account (vad nu det är) för Lyxor Asset Management (Societe Generale). Shazad Ghaffar, Edward Zee samt Salman Khan är de andra delägarna.

Zenit är för sin del Sveriges äldsta hedgefond.

Kent Janér har tidigare suttit i Ålandsbankens styrelse och gillade tydligen inte Christer Gardells och Cevians inhopp i Swedbank. I likhet med andra delägare som Svante Elfving, Per Josefsson, Peter Thelin med flera,  i Brummers fonder och bolag har Kent Janér blivit mycket rik.

Patrik Brummer själv och hans företag Fäviken Egendom AB i Jämtland har varit inblandade i en tvist om jakt och jakträtt på en köpt fastighet Jämtland:

Brotten gäller saker som Mona och Brummer kommit överens om vid försäljningen år 2003, som att Mona skulle behålla vissa jakträttigheter på egendomen under fem års tid efter köpet, och att han skulle få bo kvar i herrgården tills hans eget hus var färdigbyggt på en avstyckad del av egendomen.

Men redan första året när Mona kom med ett jaktsällskap för att jaga ripa gick det snett. Brummer polisanmälde dem för tjuvjakt och en i sällskapet fick sin bössa beslagtagen. Nästa år fick han inte jaga alls eftersom han skulle ha misskött jaktreglerna.

Året därpå passade det inte heller eftersom det var upptaget, Brummers son skulle jaga precis då.

Dessutom fick Mona flytta ut ur herrgården innan hans hus var färdigbyggt och tvingades därför hyra en lägenhet under tiden.

Mona stämde Brummer för drygt 500 000 kronor i Stockholms tingsrätt. Brummer skulle ha svarat på anklagelserna men när tidningen Expressen i måndags ringde honom för att fråga om saken fick de ett överraskande besked.

Brummer sade att han tänkte betala eftersom han inte hade tid att gå i svaromål.

De stridande parterna gjorde upp, men Brummer erkände ingen skuld trots att han betalade.

I ett annat fondbolag, Consafe Capital Advisors AB, som förvaltar hedgefonden Alcur, återfinns en Adrian Brummer bland de anställda. Om han är släkt med Patrik Brummer på nåt närmare håll har jag inte kunnat utröna.

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2011.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.