Mertzig Asset Management – Persson

En artikel från 2011.

Hans Mertzig var på 1970- och 80-talen aktiemäklare på Carnegie (tidigare Langenskiöld) och har under lång tid ägnat sig åt att förvalta familjen Perssons (HM) aktieportfölj. Mellan 1994 och 2008 var han också förvaltare i KK-stiftelsen.

2010 lämnade han alla tidigare uppdrag och startade en aktiefond och förvaltningsbolaget Mertzig Asset Managment AB tillsammans med sin son Magnus Mertzig. Magnus Mertzig var tidigare börsmäklare på Goldman Sachs. Fondens förmögenhet är cirka 2,4 miljarder SEK och består till stor del av aktier i Volvo, Sandvik, Hexagon och Ericsson. En av de största investerarna i fonden är Stefan Persson från HM:s ägarfamilj:

Bland annat har Stefan Persson pengar i hans fond, Mertzig Equity Fund Sweden.

[…]

Vid månadsskiftet uppgick fondens förmögenhet till cirka 2,4 miljarder kronor. Antalet andelsägare var 43 stycken.

43 delägare i en fond med 2,4 miljarder betyder att delägarna är mycket rikaI styrelsen för Mertzig AM sitter, vid sidan av Hans Mertzig, Jack Junel, Bengt Braun och Caroline Sundewall. Hans Mertzig har själv suttit i styrelsen för ett annat hedgefondsbolag, Humle Kapitalförvaltning.

Christian Mertzig som driver webbföretaget Grow CV är en annan son till Hans Mertzig. Delägare i GrowCV är både fadern och brodern Magnus Mertzig.

Jack Junel sitter också i styrelsen för Indecap där han varit VD ett tag, ett företag som sysslar med ekonomisk rådgivning för folk och institutioner med pengar. Bolaget ägs av de 18 största sparbankerna i Sverige. Junel har tidigare varit VD för Jacobson & Ponsbach Fondkommission, finansdirektör Wasa Försäkring och VD för Länsförsäkringar Kapitalförvaltning. Kvinnan i Mertzigs styrelse, Caroline Sundewall, har och har haft en rad styrelseposter i stora svenska företag.

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2011.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.