Consafe Capital Partners – Alcur – familjen Ericsson

En artikel från 2011.

Hedgefonden Alcur förvaltas av bolaget Consafe Capital Advisors ABÄgare av bolaget är Johan Klevby, Jacob Wall och Niclas Röken plus Christer Ericsson förstås. Den sistnämnde och hans barn är huvudägare via sina företag JCE Group repektive Consafe Invest. Dessa företag och Christer Ericsson är sannolikt också Alcurs viktigaste investerare. Återigen ett hedgefondsbolag som är knutet till en av Sveriges större finansfamiljer alltså.

Consafe Invest äger dessutom 25% av JCE Group. I styrelsen för Consafe Invest och dess moderbolag Lokki sitter enbart medlemmar ur familjen Ericsson. Ägare av Consafe Invest är Christer Ericssons två barn Fabienne Gustafsson och Hampus Ericsson.

Jacob Wall har tidigare arbetat för Alfred Berg och ABG Sundal Collier. Det senare en norsk och norskägd fondkommissionärsfirma/investmentbank som varit inblandad i en del underliga affärer:

Det var våren 2003 som längdskidåkaren Mathias Fredriksson, som bland annat vunnit den totala världscupen och deltagit i flera OS och VM, ingick ett förvaltningsavtal med ABGSC. Totalt överlät Mathias Fredriksson ansvaret för 2 512 077 kronor till firman. Själva uppdraget påbörjades den 24 april 2003. När Mathias Fredriksson den 16 september 2003 begärde att få se ställningen på kontot fick han en chock. Kvar fanns bara 12 661 kronor, en nedgång med 99,5 procent. Förlusterna hade uppstått sedan ABGSC på en stigande börs genomfört omfattande spekulationer i fallande aktiekurser genom så kallade blankningsaffärer.

– Det hade Mathias inte en susning om och han hade inte heller givit några sådana instruktioner, säger Bertil Malmlöf.

Mathias Fredriksson anser sig inte ha fått tillräcklig information från ABGSC om vad förvaltningsavtalet innebar och inte heller informerats löpande om de riskfyllda affärerna, vare sig muntligen eller skriftligen. Mathias Fredrikssons krävde ABGSC på ersättning. Hösten 2003 tecknade ABGSC ett sponsoravtal med Mathias Fredrikssons aktiebolag. Totalt var det enligt Bertil Malmlöf värt 3 miljoner.

Anställd i bolaget är Adrian Brummer. Om han är släkt med Patrik Brummer i hedgefondsbolaget Brummer & Partners på nåt närmare håll har jag inte kunnat utröna.

I styrelsen för Alcur sitter Frans Henrik Kockum (från en tidigare storfinansfamilj), Margareta Alestig  Johan Klevby och Jacob Wall, VD är Niclas Röken. Man kan misstänka att en del medlemmar av familjen Kockum hör till investerarna i fonden. Margareta Alestig sitter i stort sett i alla styrelser i JCE-gruppens bolag.

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2011.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.