Lancelot Asset Management – Andersson och Ax:son Johnson

En artikel från 2011

Lancelot Asset Management ägs av Rune Andersson via sitt investmentbolag Mellby Gård AB (20%), Peggy Bruzelius (10%), Axel Johnson AB (10%) och så ägs 60% av anställda i bolaget. Därmed kan vi säga att också familjen Ax:son Johnson har något som en egen kapitalförvaltare/privatbank även om man inte kontrollerar en majoritet av bolaget ifråga som familjen Wallenberg gör och inte är personligen aktiva i sådan verksamhet som medlemmar i familjen Söderberg är. I Lancelots styrelse sitter Peggy Bruzelius, Rune Andersson, Fredrik Persson, Sverker Thufvesson och Per Ljungberg. De två sistnämnda är anställda i Lancelot.

Lancelot Asset Management AB startades 1989 av Sven Nyman, som innan dess var anställd i Investor, tillsammans med Investor/Providentia/Exportinvest (familjen Wallenberg). Målet var att driva kapitalförvaltning med inriktning på absolutavkastning åt cirka 10-20 kunder. En slags privatbank åt jätterika med andra ord. 1991 gick Sverker Thufvesson in som ägare och diskretionär förvaltare. 1996 startade man sin första fond och 1999 gick Peggy Bruzelius och Rune Andersson in som ägare och 2001 gick Axel Johnson AB in som delägare. Wallenbergs företag hade då sen länge lämnat det direkta ägandet i företaget (om de någonsin hade nåt). Sven Nyman är idag aktiv i RAM Rational Asset Management.

Mellby Gård äger också 50% i hedgefondsbolaget Excalibur Värdepappersfond AB. Tidigare var denna fond en del av Lancelots verksamheten. I styrelsen för företaget ingår Rune Andersson, Sten Libell, Thomas Pohjanen och Björn Suurwee. Resterande 50% av Excalibur ägs av BTP fond AB som i sin styrelse har Thomas Pohjanen, Björn Surwee och ovan nämnde Per Ljungberg som suppleant.  I styrelsen för Mellby Gård AB ingår Sten Libell och Rune Andersson.

Axel Johnson AB ägs som sagt var av familjen Ax:son Johnson. I styrelsen för företaget sitter Antonia Ax.son Johnson, hennes man Göran Ennerfelt och hennes dotter i ett tidigare äktenskap, Alexandra Mörner. Dessutom Marcus Storch och Anders Dahlvig. Fredrik Persson är VD i bolaget.

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2011.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.