RAM Rational Asset Management – med kopplingar till Wallenbergs

En artikel från 2011.

Sven Nyman är en av grundarna till RAM Rational Asset Management. Han arbetade under perioden 1984 till 2002 inom Investor AB (familjen Wallenberg) eller inom av Investor delägda företag. Nyman var 1995-1997 VD för Investors dotterbolag i New York. Nyman grundade och arbetade som VD i Arbitech (1987) och Lancelot Asset Management (1989). Båda bolagen grundades av Investor tillsammans med Nyman och en del andra företag. Innan Nyman började på Investor arbetade han på Öhman Fondkommission.

Även de andra grundarna till RAM arbetade tidigare på Öhmans och Investor. Erik Edholm, arbetade på Öhmans åren 1991-97 och på Investor åren 1997-2002. Dennis Johansson arbetade på Öhmans 1994-98 och inom Investor 1998-2002.

Tillsammans bildade Sven Nyman, Erik Edholm och Dennis Johansson RAM år 2003 och de är fortfarande huvudägare i företaget. Förutom de tre grundarna sitter också Ingvar Petersson och Ulla Litzén i styrelsenUlla Litzén har tidigare varit VD för Wallenbergs W-capital (numera FAM). Hon sitter i styrelsen för flera stora svenska företag, främst inom Wallenbergsfären. Samt även i det norska riskkapitalbolagets Ferds styrelse.

RAM har två fonder, en baserad i Sverige och en baserad i skatteparadiset Cayman Islands. RAMs fonder är så kallade hedgefonder som tycks inriktade på maximal avkastning på så kort tid som möjligt och det innebär att bolaget och dess fonder är att betrakta som spekulationskapital eller riskkapital. Det handlar om att berika sina kunder och sig själva så snabbt som möjligt utan några hänsynstagande till socialt ansvar och långsiktig verksamhet i de företag man investerar. En stor investerare i RAM är Investor.

Till en början tycks det dock inte ha gått så bra för bolaget som enligt tidningen Affärsvärlden snabbt tappade några av de ursprungliga 150 kunderna. Inte heller gick det så bra under finanskrisen. Från början förvalatde RAM 3,3 miljarder SEK, men i början av 2009 hade detta sjunkit till 2,9 miljarder genom sjunkande aktiekurser och stora kunduttag.

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2011

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.