Valbay – en av de första privatbankerna för mycket rika

En artikel från 2011.

Valbay är ett så kallat ”family office”-företag. En privatbank och rådgivningsfirma för mycket rika:

De flesta kundfamiljerna i Valbay har en förmögenhet som överstiger 50 miljoner kronor och totalt förvaltar Valbay cirka 6 miljarder kronor. Enligt Valbays chefer väljer allt fler rika familjer bort banken för att i egen regi ta hand om allt som har med familjens ekonomi att göra.

Företaget grundades 2001. Företaget har kontor i Stockholm och Geneve samt uppenbarligen ett systerföretag eller dotterföretag i Luxemburg. Syftet med företaget är detsamma som för andra likande bolag. Att maximera de redan rikas förmögenhetstillväxt. Det gör man genom investeringar i olika typer av värdepapper, skatteplanering, skattesmitning med hjälp av skatteparadis och utnyttjande av länders olika skattelagstiftning. I styrelsen sitter idag Carl PalmstiernaPeter Silfwersvärd och Hans Karlsson. Tidigare var styrelsen större:

I styrelsen sitter några av Sveriges mest kända finansprofiler. Arbetande styrelseordförande och vd i Valbay är Carl Palmstierna, som tidigare varit partner i såväl ABG Sundal Collier och Goldman Sachs.

Styrelseledamoten Robin Ahlström är före detta vd i Alfred Berg och tidigare partner i bland annat Goldman Sachs.

I styrelsen sitter också HiQ Internationals och Neonets grundare Hans Karlsson, Key Asset Managements grundare Morten H. Kielland och Valbays grundare Magnus Wikner.

Justitierådet Stefan Lindskog, före detta stjärnadvokat på Wistrands advokatbyrå och tidigare ordförande i Advokatsamfundet, hoppade nyligen av från styrelsen och sålde sin ägarandel i kapitalförvaltaren.

I april, när Stefan Lindskog fortfarande var delägare och styrelsemedlem, noterade Realtid att han inte inkluderat sitt engagemang i Valbay i cv:t på Svenska Domstolars hemsida där man i övrigt kan följa hans karriär.

Enligt Lagen om offentlig anställning får ett justitieråd inte ta uppdrag som skadar förtroendet för ämbetet.

Stefan Lindskog medgav för Realtid att styrelseuppdraget i Valbay kunde vara ett sådant – om han inte hade haft ägarintresse i bolaget.

Magnus Vikner (Som namnet stavas enligt myndigheter i Sverige) finns kvar i företagsledningen och är en av delägarna som i övrigt består av de anställda och styrelsen. Styrelsen äger enligt Realtid 85% av företaget och Carl Palmstierna äger 15%. Såväl Magnus Vikner, Carl Palmstierna som Peter Silfwersvärd är aktiva i en lång rad olika företag med skiftande typer av verksamhet, många är mindre investmentbolag och finansbolag av olika slag. Flertalet av de företag där Silfwersvärd sitter i styrelsen har inga hemsidor och vad de egentligen sysslar med är inte helt klart.

När det gäller Carl Palmstierna är läget ett annat. Han sitter exempelvis i vårdföretaget WeMind AB och har varit inblandad i en del underliga affärer på den tid han arbetade i ABG Sundal Collier. WeMind har för sin del vunnit en upphandling gällande vården av tortyroffer som kommit hit som flyktingar. Det finns många frågetecken kring denna upphandling.

Magnus Vikner sitter bland annat i styrelsen för företag som drivs av Patrik Enblad, en man som är ökänd från HQ-kraschen. Idag arbetar Enblad slumvärdsföretaget Newsec och är delägare i dess huvudägare, riskkapitalbolaget Stronghold.

Anders Ekborg är VD i Valbay och han bekräftar inriktningen på mycket rika i en intervju i tidningen Realtid. Genom att företaget också värvat Henrik Ankarcrona samt köpte dennes privatbanskföretag har man också fått mycket goda kontaker inom Riddrahuset och därmed inom delar av adeln:

Han är ingen duvunge precis. Han kommer närmast från börsnoterade investmentbolaget Traction där han inte bara har varit bolagsjurist utan även chef för venture-gruppen.

Idag sitter 35 personer på Valbay och Anders Ekborg är inte den enda nyrekryteringen för bolaget. Ny är också finanschefen Tomas Ståhl och inte minst Henrik Ancarcrona, som har ett förflutet som framgångsrik förvaltare av Riddarhusets tillgångar:

– Han har drivit en egen förvaltning i form av HINC Asset Management, men även om vi köper verksamheten är det inte så att Riddarhusets medlemmar per automatik följer med till oss. Men det är självklart att han känner folk i den sfären, säger Anders Ekborg.

50 miljoner krävs
Idag förvaltar Valbay cirka 4-5 miljarder kronor fördelat på cirka 100 kundkluster, vilket kan röra sig om alltifrån familjer till grupper av investerare.

Normalkunden har minst 50 miljoner kronor i så kallad balansomslutning att tillgå, det vill säga summan av olika tillgångar oavsett om det gäller båtar, hus eller reda pengar. Det händer även att Valbay plockar in kunder med 20 miljoner i balansomslutning, men där går gränsen.

– Det är väl inte så att vi stänger dörrren om man har 20 miljoner kronor, men det måste ju finnas ett värde i att anlita oss, säger Anders Ekborg.

Bolaget Traction där Ekborg  tidigare arbetat ägs av familjen Stillström som är kända företagslaktare och profitörer på privatiseringen av det gemensamt ägda i Sverige.

Efter finanskrisen hamnade Valbay i ekonomiska svårigheter utan att meddela sina kunder. Men bolaget redde uppenbarligen ut problemen. Förutom rådgivnings- och placeringsverksamheten driver Valbay idag också ett antal fonder.

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2011.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.