Cevian Capital – slaktarbolaget

En artikel från 2011.

Cevian Capital startades 2002 av Christer Gardell och Lars Förberg. Bolaget har blivit omskrivet för stora och spektakulära investeringar i stora svenska företag som VolvoSkandia, Intrum Justitia, Lindex och Swedbank. Flera gånger har det handlat som så kallade corner-affärer där man blockerat de stora aktieägarnas möjlighet att besluta och på så sätt drivit igenom förändringar mot större utdelning och mer fokus på snabb avkastning och liknande. Man har ofta skaffat sig så stort inflytande att man aktivt kunnat medverka till att stycka och slakta företagen för att få ut mer pengar ur affären. Detta gäller exempelvis för Skandia där man bidrog till bolagets styckning och försäljning till sydafrikanska Old Mutual och finska Sampo. Cevian Capital har två hedgefonder.

Innan Christer Gardell grundade Cevian var han delägare i och arbetade på Nordic Capital åren 1995-96. Efter det var han en av dem som slaktade, styckade och plundrade det gamla investmentbolaget Custos. På AB Custos arbetade han 1996-2001 som VD. Lars Förberg arbetade också på AB Custos under samma period, men han började lite senare, år 1998. Mellan 1990 och 1997 var Förberg partner i riskkapitalbolaget Nordic Capital och var alltså även där arbetskamrat med Gardell i ett par år.

Förutom Christer Gardell och Lars Förberg så är även Harlan Zimmerman, Marcus Alexanderson, Ilias Läber, Martin Ollw, Jonas Synnergren och Jens Tischendorf delägare (partners) i Cevian Capital. Även Alexanderson har tidigare arbetat på Custos.

Cevian har rådgivnings- och skötselföretag i flera olika länder på samma sätt som private equity-företag brukar ha. I Cevians fall är bolagen Cevian Capital AB i Sverige, Cevian Capital AG i Schweiz och Cevian Capital (UK) LLP.

Sen 2007 har en anställd i Cevian (han är inte längre anställd) varit inblandad i en ekonomisk skandal- och brottshärva kring insiderhandel. Han, som i media i allmänhet går under namnet Cevianmannen, dömdes år 2010 för grovt skattebrott till fängelse i två år i tingsrätten  och målet ska snart upp i hovrätten. Tillsammans med honom dömdes också en annan man, kallad Nordeamannen då han arbetade på Nordea. Ingen av dem dömdes för insiderbrott.

Idag är Cevian största ägare med 15% av aktierna och rösterna i det finska datakonsultföretaget Tieto. Ekonomitidningar hävdar att Cevian återigen gjort en corneraffär, men det är ju knappast fallet. Istället verkar man ju ha tagit kontrollen i Tieto och det om något skulle ju kunna innebära en inriktning på att sälja ut företaget i delar. Slakt, styckning och snabba pengar alltså. Tieto hade nyligen en gigantisk severkrasch i ett datacenter efter en uppgradering. Christer Gardell sitter i styrelsen för Tieto. Tieto har totalt 18 000 anställda. Förutom i Tieto är Cevian idag tredje största ägare i Danske Bank med omkring 5%, storägare i sydafrikanska försäkringsbolaget Old Mutual med omkring 5%, i Demag Cranes med 10% och i finska Metso är man näst störst med 5%.

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2011.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.