Koncentrationsutredningen – Edstrand

Släkten har definierats som ättlingar till Hans Edstrand (d.1926) samt ättlingarnas makar och makor. Släktens privata nettoförmögenhet uppgår till ca 60 mkr, varav ca 65 procent innehas av fyra personer. Några stiftelser av betydelse finns inte. Ägargruppen är företrädd i Skånska Bankens styrelse.

Släktens större ägarintressen är koncentrerade till två företag (tabell 4: 17), som före 1962 utgjorde en koncern. Aktierna i Nyby Bruk har avyttrats successivt under 1960-talet. I början av 1962 såldes hälften av aktieinnehavet (via ett förvaltningsbolag) till Grängesbergsbolaget. Två år senare köpte Grängesbergsbolaget den andra hälften. År 1966 avyttrades huvuddelen av Sya Bruks AB (Bröderna Edstrands största dotterbolag) till Gunnebo Bruk i utbyte mot aktier i detta företag. Ägargruppen har så- ledes under 1960-talet kraftigt minskat sitt engagemang inom industrin. Den direkta företagarverksamheten är numera koncentrerad till partihandel.

Koncentrationsutredningen SOU 1968:7

Noterbart är att familjen Edstrand samverkade med två andra skånska familjer, nämligen familjerna Roos och Malmros. Familjen Malmros var huvudägare i Trelleborgs Ångfartygs AB (888 anställda 1964), Munksjö AB såväl som i Helsingborgs Fryshus AB och Olson & Wright AB. Roos tas upp separat i Koncentrationsutredningen SOU 1968:3 som en av finansfamiljerna. Malmros finns inte med trots att familjen uppenbarligen ägde mer än familjen Edstrand. Fram till 1961 kontrollerade de tre familjerna Försäkrings AB Skåne gemensamt.

Ett svar på “Koncentrationsutredningen – Edstrand”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.