Koncentrationsutredningen – Roos

Inlägget är del 2 av 18 i serien Koncentrationsutredningen 1968

Familjen Roos har definierats såsom de medlemmar av familjen, som är företrädda i bankens ledning samt dessas närmaste släktingar.

I Skånska Banken kontrollerar familjen Roos ca hälften av totala röstetalet, främst via fem holdingbolag. De fem holdingbolagen, vari familjen Roos äger starka intressen, har tillsammans med Guldsmeds AB i Stockholm (också kontrollerat av familjen Roos) tillsammans 45 procent av totala röstetalet i finansbolaget Sydinvest AB.

Koncentrationsutredningen SOU 1968:3

Noterbart är att familjen Roos samverkade med två andra skånska familjer, nämligen familjerna Edstrand och Malmros. Familjen Malmros var huvudägare i Munksjö AB såväl som i Trelleborgs Ångfartygs AB (888 anställda 1964), Helsingborgs Fryshus AB och Olson & Wright AB. Edstrand tas upp separat i Koncentrationsutredningen SOU 1968:7 som en av finansfamiljerna. Malmros finns inte med trots att familjen uppenbarligen ägde mer än familjen Edstrand. Fram till 1961 kontrollerade de tre familjerna Försäkrings AB Skåne gemensamt.

Navigation<< Koncentrationsutredningen – WallenbergKoncentrationsutredningen – Edstrand >>
Advertisements

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.