Koncentrationsutredningen – Roos

Familjen Roos har definierats såsom de medlemmar av familjen, som är företrädda i bankens ledning samt dessas närmaste släktingar.

I Skånska Banken kontrollerar familjen Roos ca hälften av totala röstetalet, främst via fem holdingbolag. De fem holdingbolagen, vari familjen Roos äger starka intressen, har tillsammans med Guldsmeds AB i Stockholm (också kontrollerat av familjen Roos) tillsammans 45 procent av totala röstetalet i finansbolaget Sydinvest AB.

Koncentrationsutredningen SOU 1968:3

Noterbart är att familjen Roos samverkade med två andra skånska familjer, nämligen familjerna Edstrand och Malmros. Familjen Malmros var huvudägare i Munksjö AB såväl som i Trelleborgs Ångfartygs AB (888 anställda 1964), Helsingborgs Fryshus AB och Olson & Wright AB. Edstrand tas upp separat i Koncentrationsutredningen SOU 1968:7 som en av finansfamiljerna. Malmros finns inte med trots att familjen uppenbarligen ägde mer än familjen Edstrand. Fram till 1961 kontrollerade de tre familjerna Försäkrings AB Skåne gemensamt.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.