Condeco

Condeco är idag en av Sveriges största cafékedjor. Ursprunget är dock ett café med ett helt annat namn, Fröken Olssons. Detta café startades 1985 av Eva Olsson på en bakgata i Göteborg. Fröken Olsson inreddes med begagnade möbler från Eva Olssons eget hem och blev snart en succé.

År 1991 blev det anrika caféet Paley på Avenyn till salu. Eva Olsson beslutade sig för att köpa det, gjorde så och startade en omfattande ombyggnad. Det blev dyrare än beräknat och verksamheten fick ekonomiska problem som dock redde ut sig. Cafét döptes om till Evas Paley (stavat på engelskt vis Eva’s Paley).

Ursprungligen startades Paley 1945 av Ary och Marianne Paley. Ary var född i Ryssland och Marianne i Ungern. Paret Paley drev sitt konditori i många år och på sextiotalet togs verksamheten över av ägaren till Petterssons konditori på Avenyn. Den tredje ägaren blev bagaren Peter Lillhage. Han drev verksamheten fram till 1991. Ary och Marianne Paley har donerat en del pengar till en stiftelse, Marianne och Ary Paleys Stipendiestiftelse, som ger bidrag till unga musiker:

Av fondens årliga nettoavkastning skall varje år 20 % läggas till kapitalet. Resterande avkastning skall ställas till förfogande för Göteborgs Konservatorium att utdelas till unga musiker för undervisning och vidareutbildning avseende i första hand stråkinstrument och i andra hand övriga instrument. I första hand skall stipendiet tillfalla musiker verksamma inom Göteborgs konsertförening och i andra hand övriga musiker i Göteborg samt i tredje hand musiker i övriga delar av Sverige.

Ett decennium senare var det sen dags för ytterligare expansion. Ett helt koncept togs fram och år 2003 öppnade det första Condeco-cafét i Göteborg. Idag finns det 10 condecocaféer.

En period drev Eva Olssons företag också butikerna Muffins mm men de finns inte längre. Idag driver företaget också det vegetariska cafét Satori. Condeco-kedjan säljer i huvudsak eko-kaffe och ekologiska produkter.

Alla Eva Olssons caféer ägs av samma koncern, Muffins to the People AB, som också äger ett bageri som leverera till de olika caféerna. Eva Olsson äger företaget via ett holdingbolag i Luxemburg, Peace of Cake Gmbh. Det enda syftet med en sån struktur är att minska skatten. Antalet anställda i koncernen är 130 och de två senast redovisade åren (2013 och 2014) har företaget gått med förlust. Omsättningen var 115 miljoner år 2014 och de bokförda tillgångarna 82 miljoner.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

2 svar på “Condeco”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.