Barista FTC

Barista  är en cafékedja som startades 2006 för att sälja ekologisk och rättvisemärkt fika. Ägarföretaget heter Barista FTC AB. Förkortningen FTC ska utläsas Fair Trade Coffee. Det första cafét öppnade i Malmö. Idag har företaget verksamhet också i Göteborg, Lund, Uppsala, Stockholm, Sundsvall och Umeå. Dvs främst i olika universitetsstäder. Totalt har de 16 caféer.

Företaget startades med kapital från Almi Företagspartner, Alveco Invest AB och Håkan Roos, samt bland annat Björn Almér. Har också fått hjälp via Ideon Science Park i Lund. Andra investerare är enligt uppgift Hampus Jakobsson, Per Grimberg, Carl Silbersky, Karl-Johan Persson (HM-koncernen) och Stefan Krook.  En börsnotering har planerats men blir sannolikt aldrig av.

I styrelsen för Barista FTC AB sitter Björn Almér, Ulrika Arver och Hans Erik Gunnarsson. Ulrika Arver är en av ägarna av Arver Gruppen AB som bland annat äger Alveco Invest AB. Arver Gruppen AB är ett företag med bilhandel och fastigheter som totalt har 180 anställda. Hans Erik Gunnarsson har bl.a. kopplingar till ICA-koncernen och två livsmedelsaffärer i Malmö och Ystad.

Barista FTC AB går med stora förluster och har så gjort i många år. Fortsätter det så kan företaget knappast överleva. Det totala antalet anställda är 70 och huvudkontoret finns i Malmö. Omsättningen var 68 miljoner SEK år 2014 och förlusten 22 miljoner. Bokförda tillgångarna var 31 miljoner.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Ett svar på ”Barista FTC”

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.