Espresso House

Espresso House är Sveriges största cafékedja. Sen 2015 är företaget ägt av ett tyskt bolag, JAB Holding Company, via ett norskt företag efter att i nästan 3 år varit ägt av det norska riskkapitalbolaget Herkules Capital.

Men en gång i tiden startade Espresso House som ett café i Lund år 1996. Grundare var Charles och Elisabeth Asker. Företaget expandera till andra orter och i början av 2000-talet öppnades ett café i Göteborg. 2006 fusionerade Espresso House med stockholmsföretaget Coffee House. När företaget köptes av Herkules Capital år 2012 hade det 117 caféer. Vid försäljningen tre år senare 193 stycken och med en genomförd expansion till Norge där det 2015 fanns 19 caféer som drevs av Espresso House. Espresso House är idag det minst ekovänliga av de stora cafekedjorna i Sverige

I december 2015 var antalet caféer totalt 211 stycken vara 185 i Sverige, 23 i Norge och 3 i Finland. På hemsidan uppger företaget att de har 1 600 anställda i Sverige men på allabolag.se redovisas 925 anställda i december 2014. Kanske är de lite fler nu men inte så många som 1 600 inklusive Norge och Finland. Moderbolaget i Sverige heter CoffeCo Holding AB. Diskrepansen kan dock eventuellt förklaras med att det finns flera företag i Sverige som ägs av samma tyska ägare, däribland ett med namnet EspressoHouse Group AB, ett som EspressoHouse Partners AB och att det också är möjligt att det finns franchisecaféer, dvs caféer som har egna ägare som betalar en avgift för att använda varumärket Espresso House.

JAB Holding Company äger också ett av världens största kaffe- och tebolag, Jacobs Douwe Egberts (JDE) med varumärken som Douwe Egberts, Jacobs, Gevalia, Tassimo, Hornimans, Maxwell House och många fler. Bolaget är etta eller tvåa i 27 olika länder i världen på kaffe. I Sverige är företaget störst med Gevalia och Maxwell House. Gevalia-företaget med ursprung i Gävle heter numera Jacobs Douwe Egberts S.E. AB.

I tillägg till detta ägs även flera andra kaffebolag i bland annat USA (exempelvis Keurig Green Mountain med 6 000 anställda och Peet’s Coffee and Tea med 3 800) och Danmark (Baresso) liksom också modeföretagen Coty (varumärkena Calvin Klein, David Beckham) Jimmy Choo, Bally och Belstaff. Sammantaget är JAB Holding Company världens näst största kaffebolag efter Nestlé. Exakt hur många anställda koncernen har totalt har varit omöjligt att utröna.

Ägare av JAB Holding Company är familjen Reimann i Tyskland.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

PS 2017-12-12. 2016 köptes bolaget Johan & Nyström Kafferostare & Tehandlare AB och hela koncernen har idag 1 800 anställda

Ett svar på “Espresso House”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.