Birger Gustavsson

Birger Gustavsson föddes 1916 som son till en byggmästare. En yrkesbana som han sen själv slog sin på. Först genom en egen firma som han startade 1937 och som sysslade med att bygga villor i Stockholmsområdet. 1969 bildades Fastighets AB Birger Gustavsson (Fabege) för att ta hand om firmans fastighetsbestånd och byggverksamhet. Företaget började med att äga enbart hyresfastigheter.

På 1970-talet kom firman att växa rejält genom att man deltog med nybyggen på Norrmalm efter alla rivningar i området. Fastigheter med både lägenheter och kontorsytor. På 1980-talet avyttrades en stor del av bolagets bostadsfastigheter, både genom försäljning och byten mot kontorsfastigheter. Värdet av fastighetsinnehavet kom att stiga enormt under 1970- och 1980-talets fastighetsbubbla och det utnyttjade bolaget genom att starta finansrörelse och genom att låna upp pengar från bankerna. Detta kapital satsades i andra företag och Birger Gustavsson byggde upp en position som en mindre, men betydande finansgrupp i Sverige. På 1980-talet abonnerade Gustavsson på topplaceringar i listor över Sveriges rikaste.

Fastighetskraschen 1990, som ledde till att banker och finansrörelser också fick problem drabbade Fabege mycket hårt. Speciellt slog fastighetsbubblans kollaps mot dotterbolaget Fabege Finans, vars verksamhet gradvis avvecklades under 1990-talet. Bolaget rekonstruerades av SEB, Handelsbanken och Securum under 1993. Slutligen såldes hela Fabege till Näckebro år 1997 och bolaget upphörde att existera. Näckebro blev sen del av fastighetsbolaget Drott som bytte namn till Fabege och sen sålde av Bostads AB Drott. Ett bolag som sen köptes av Stena Fastigheter (familjen Olsson). Resterande bolag med namnet Fabege köptes sen av Wihlborgs som numera har namnet Fabege, och ägs av familjen Paulsson.

Birger Gustavsson dog 1991, så han upplevde inte bolagets nedgångstid. Det gjorde däremot hans fru Maud Gustafsson som också var aktiv i företaget. Hon satt i styrelsen från 1986 till 1982 och var huvudägare intill 1992.

Under sin levnadstid grundade Birger och Maud Gustavsson de två stiftelserna Maud & Birger Gustavssons stiftelser nr 1 och nr 2.

Läs mer: DN, Newsdesk, Villa Pauli, Näringslivshistoria, SU,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2009.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,, , , , , ,

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.