Reinhold Gustafsson

När Veckans Affärer 1992 rankade Sveriges rikaste personer kunde tidningen konstatera att ”av Sveriges 25 miljardärer 1988 har tolv försvunnit. Av dessa var tio fastighetsägare. Reinhold Gustafsson (1920-??) var en av dem. Några år innan hade Reinholds fastighetsimperium varit värderat till mellan 12 och 14 miljarder.

Reinhold Gustafsson starade egen byggfirma 1956 efter att från 1940-talet ha arbetat inom byggbranschen, framförallt med byggen i Årsta. Det nya företaget kom i början att inrikta sig på att renovera äldre fastigheter i centrala Stockholm. I motsats till andra som renoverade var företaget känt för att lämna kvar gamla detaljer i lägenheterna och husen man arbetade med.

Under 1970-talet ökade antalet fastigheter som Reinhold Gustafssons Byggnads AB ägde och 1982 börsnoterades företaget som Reinholds AB. Börskursen rusade i höjden och bara mellan 1984 och 1986 steg aktiekursen med 260%. 1988 bestämde sig Reinhold Gustafsson för att köpa ut bolaget från börsen på grund av ändrade skatteregler. Det blev ofantligt dyrt och han tvingades ta miljardlån från bankerna. 1992 höll det inte längre och han och hans bolag gick i konkurs. Fastigheter och allt övertogs av bankerna.

Ett av de bolag som fanns inom Reinhold-koncernen var Regus AB, som köptes billigt från bankerna av Mark Dixon och sen under resten av 1990-talet blev en riktig vinstmaskin. Mark Dixon hade dock redan 1989 blivit delägare i bolaget genom att det köpte hans företag i Bryssel. Den som ledde avvecklingen av Reinholds för bankernas räkning var Björn Björnsson som senare skulle bli VD i Trustor (fram till 1997) så man undrar ju hur riktigt det hela egentligen gick till.

2004 gjorde han dock, vid 84 års ålder, en comeback i bygg och fastighetsbranschen. Företaget har bland annat byggt fastigheter på Kungsholmen efter det. De nya bolagen var bland annat Reinhold Gustafssons Byggnadsfirma och Reinhold Gustafssons Förvaltnings AB. Bland dem som idag sköter kvarvarande bolag märks hans dotter Elisabeth Kruhsberg (1948-) och hennes man Jan Kruhsberg (1946-) och deras son Anders Kruhsberg. Den senare har en rad uppdrag i det lokala näringslivet runt Eskilstuna.

Sonen till Reinhold Gustafsson, Gösta Gustafsson (eller hans far, det är något oklart) ägde via Reinhold Group del i polska Reinhold Polska , noterat på den polska börsen. Ägandet går via ett holdingbolag i Nederländerna och sådana är svåra att ha koll på. Idag har familjen av allt att döma inget med detta bolag att göra.

Familjerna Gustafsson och Kruhsberg äger dessutom Hanebergs säteri sen 1974.

Läs mer: Insyn1, 2, Fastighetsvärlden,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2009

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,, , ,

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.