Hägglöf

Familjen Hägglöf innehåller kanske Sveriges mest kände diplomat genom tiderna, Gunnar Hägglöf(1904-1994). Hans far var bankiren Richard Hägglöf grundare av fondkommissionärsfirman (bankirfirman) Richard Hägglöf (Hägglöfs). Denne var vän med Ivar Kreuger och finansminister Theodor Adelswärd samt svåger till professor Tycho Tullberg.

Richard Hägglöf var också ägare till bland annat Granefors bruk och en del andra småindustrier, nämligen häradshövding. Han var dessutom VD i Svenska Emissions AB 1907 – 1915. Emissionsbolaget var nära lierat med Handelsbanken. Man kan säga att det var ett av dåtidens riskkapitalbolag. Bolaget och Richard Hägglöf deltog senare i försöken att skapa en trust av alla metallföretag i Sverige, som Granefors, Skultuna och Nordiska Metall. Tillsammans med Louis Fraenkel i Handelsbanken låg han också bakom den rekonstruktion av branschen som fick ske efter storstrejken 1909, med efterföljande rekonstruktion av Nordiska Metallverken och likvidation av Granefors och Skultuna. Ett nytt bolag, Nya Svenska Metallverken bildades så år 1910.

Andra affärer som Emissionsbolaget var inblandade i var Claes Johansson & Co:s köp av Mölnlycke, bildandet av kraftbolagen Krångede AB och Gullspångs Kraft AB.

Gunnar Hägglöf blev 1926 attaché på UD och förutom i regeringskansliet arbetade han i Paris, London och Moskva. 1939 var han statsråd i Per-Albin Hanssons regering en kort tid men återgick till diplomatbanan. Tillsammans med Jacob Wallenberg var han förhanldare med Tysklans under åren 1940-44. 1943 var han även förhandlare, nu tillsammans med Marcus Wallenberg, med Storbritannien. 1946-47 var han ambassadör i Moskva och därefter under ett år svensk FN-ambassadör. Sedan var han ambassadör i London 1948-1967 och i Paris 1967-1971.

En av Gunnars bröder, Ingemar Hägglöf (1912 – 1995) var också diplomat. Denne började vid UD 1934 och arbetade sedan i bland annat i London, Paris, Berlin och Moskva. Han var ambassadör vid OECD-delegationen i Paris 1953-63. vid EFTA 1960-65, Europarådet 1953-57, i Helsingfors 1964-1971 och sen fterträdde han sin bor som ambassadör i Paris där han blev kvar till 1978 då han i sin tur efterträddes av Sverker Åström.

Ytterligare en bror, Lars Gösta Hägglöf var militär och en fjärde bror, Kjell Hägglöf tog över faderns bankirfirma. Kjell Hägglöf blev en av Sveriges mäktigaste direktörer och styrelseproffs med ett stort antal styrelseposter i svenska storföretag år 1963. Däribland Svenska Metallverken. Bankirfirman som på den tiden drevs av Kjell Hägglöf kom att fungera som plantskola för många av de spekulanter som kom in i det svenska näringslivet på 1970- och -80-talen, exempelvis Gabriel Urwitz som idag står bakom spekulationsbolaget Segulah.

En femte bror, Stig Hägglöf (1900-?) var gift med Helena Tham (1905-?) från den gamla bruksägarfamiljen. Han var också direktör i Svenska Tändsticks AB samt svensk och dansk konsul.

Det finns (fanns?) idag en aktiv person i finanskretsar som heter Richard Hägglöf. Han är med stor sannolikhet släkt med Kjell Hägglöf. Han har bland annat varit VD i bolaget Michael Östlund & Co, en fondkommissionär vars tillstånd återkallades av Finansinspektionen på grund av underliga och snåriga ägarförhållanden och andra oklarheter. Bolaget gick sen i konkurs.

Läs mer: Ett diplomatiskt misslyckande, AV, DN, SVD, Aktiespararna1, 2,

Andra källor: Vem äger Sverige, SOU 1968:7, Adelskalendern

Ursprungligen publicerat på Svenssonbloggen 2009.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,,

 

2 svar på “Hägglöf”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.