Procuritas – vårdprofitör

Procuritas är ett svenskt riskkapitalbolag, Private Equity-bolag, som kontrollerar ett tiotal företag. Det största företaget som bolaget kontrollerar är vårdföretaget Olivia med över 6 000 anställda eller sysselsatta.

Olivia är ett företag som profiterar på privatisering och avreglering inom vården och Procuritas är ett ägarbolag med total förvaltat kapital på 4 miljarder varav 1,35 miljarder SEK i den senaste fonden. Ungefär 5% av det satsade kapitalet kommer från företagets partnersMikael Ahlström, Hans Wikse, Erik Fougner, Tomas Johansson, Björn Lindberg och Mattias Feiff. Bolaget är kapitalmässigt inte så stort men kontrollerar företag med ganska många anställda. Främst beror detta på vårdföretaget Olivia. Procuritas grundades redan 1986 av Mikael Ahlström vilket gör bolaget till ett av de äldre Private Equity-företagen i Sverige. Bland investerare märks bolagen Nordea Liv, Sampo, Statoil, Argentum, Verizon, Adveq, Morgan Stanley och F&C

Förutom Olivia kontrollerar Procuritas några andra större företag, Däckia med 500 anställda, kylskåpsföretaget Gram med nästan 200 anställda, Oral Care med 150, KGH Customs Services med lite över 400 och Sonans Utdanning i Norge med 300 anställda. Total kontrollerar Procuritas därmed bolag med omkring 7 500 anställda.

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2012.

Läs mer: Cisionwire,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,, , , , , ,

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.